Волинські лісівники підсумували роботу 2018 року

29 Січня 2019, 17:40
Фото ілюстративне 2905
Фото ілюстративне

Роботу працівників лісгоспів Волині у 2018 році змінили законодавчі зміни: мораторій на експорт деревини, зміни до бюджетного та податкового кодексів, закон про посилення відповідальності за незаконні рубки, введення в дію європейських стандартів деревини — саме ці чинники впливали на роботу працівників лісгоспів Волині у 2018 році.

Про це 29 січня у Луцьку розповів начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

«Складається враження, що деякі політичні сили намагалися створити умови, при яких державні підприємства були б поставлені на коліна. Очевидно, таке ж призначення довести економічну неефективність лісогосподарських підприємств», — сказав Кватирко.

Опісля він детальніше зупинився на окремих показниках.

За словами начальника ВОУЛМГ, за минулий рік вони відновили понад 6000 гектарів лісу. Це більше, ніж у 2017 році на 323 гектари.

«Цей показник є фактом як досягнення, так і підтвердження факту, що збільшується площа зрубу. Але одразу хочу пояснити, що причиною цього є масштабне всихання лісу. Для лісівників проблема полягає не лише у кількості втрати деревини, а це й залучення додаткових людських та матеріальних ресурсів на ліквідацію наслідків», — додав Олександр Кватирко.

Він зазначив, що ліси моніторяться на виявлення об’єктів всихання.

«Ми маємо перші позитивні результати. Станом на 1 серпня 2018 року масштаби всихань зменшилися та зайняли 7 584 гектари, а кінці року – на 7 403. Той факт, що маємо позитивний результат вперше за останні 4 роки, не може нас тішити. Ще фактично місяць-півтора і ми розпочнемо лісовідновлення. Цього року плануємо створення лісокультур на площі понад 2650 гектарів», — каже Кватирко.

Він зауважив, що нині на Волині у підвішеному стані перебуває кілька тисяч гектарів земель, які самозаліснилися та не використовуються для ведення сільського господарства.

Цього року в управлінні поставили ціль – запровадити новий на сучасне зведення ландшафту в селах та містах. З ініціативи управління провели конкурс проектів дендропарків та скверів.

За словами Кватирка, другим в роботі лісівників є охорона та захист лісу. Також лісгоспи та лісництва важливу увагу приділяють збільшенню чисельності копитних тварин.

За 2018 рік прибутково спрацювали усі лісогосподарські підприємства Волинського ОУЛМГ.

«Маємо загалом 24,9 мільйонів гривень чистого прибутку. Від реалізації лісгоспи отримали більше одного мільярда чистого доходу. Традиційно джерелами надходження коштів у нас є дохід від реалізації лісопродукції, що за поточний рік становить понад 720 мільйонів, а дохід від реалізації продукції переробки – 492 мільйони, від мисливського господарства – більше 2 мільйонів, дохід від реалізації інших лісогосподарських продукцій – 18 мільйонів гривень та від реалізації послуг – більше 18 мільйонів», — наголосив Кватирко.

Як він повідомив, наступним завданням ВОУЛМГ стане розвиток сушильного господарства. Наразі ця робота, зауважив Олександр Кватирко, ведеться не ефективно, адже при загальній річній потужності сушильних камер 41 тисяча метрів кубічних, висушили всього 19% продукції. Тому він наголосив, аби в подальшому керівники лісгоспів звернули на це увагу.

Також до слова запросили першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Григорія Недопада,  голову Волинської області організації профспілок працівників лісового господарства Павла Матіюка, голову обласної Федерації профспілок Волинської області Іванну Дубинку-Філософ, першого заступника голови Волинської ОДА Олександра Киричука, заступника голови Волинської ОДА Романа Карпюка та кількох директорів лісгоспів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром