«Поняття «сміття» на заводі не існує», — начальник служби охорони праці «Кромберг енд Шуберт Україна Лу»

21 Січня 2019, 08:22
Завод «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» 5875
Завод «Кромберг енд Шуберт Україна Лу»

Нещодавно на «12 каналі» проходив телеміст з Херсоном на екологічну тему рамках програми «Реформи – це просто». Серед експертів у ньому взяла участь Ольга Пастернак, начальник служби охорони праці «Кромберг енд Шуберт Україна Лу». Досвід цього підприємства у екологічній площині цікавий передусім тим, що «Кромберг» працює згідно європейських стандартів і проходить перевірки не лише на відповідність нормам українського законодавства щодо безпеки праці та екології, але й міжнародні аудити. 

Підприємство виготовляє електричні кабельні мережі до автомобілів (BMW, Mercedes, Volkswagen), які продають в країнах ЄС, тому, ясна річ, вимоги до відповідності продукції європейським критеріям щодо безпеки та екологічності дуже високі. Доводилося «в народі» чути навіть такий жарт: «Деталі до німецьких автомобілів мають бути такими ж чистими і безпечними, як дитяче Лего», — пише Волинь24

Пропонуємо короткий опис принципів «Кромберг енд Шуберт» у цій сфері у вигляді 5 тез про екологію та безпеку праці. 

1.На підприємстві впроваджена та функціонує система екологічного менеджменту відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 14001. 
Наша мета - задоволення клієнта, а, саме, виготовлення якісної продукції, з найменшим негативним впливом на довкілля. Система передбачає визначення екологічних аспектів (впливів), постановку цілей, розробку програмних кроків з розрахунком економічної доцільності, проведення аналізу ризиків.

2.Про якість нашої роботи свідчить отриманий сертифікат відповідності системи екологічного менеджменту міжнародним нормам законодавства. 

Аудит проводить міжнародна сертифікована компанія, визначена центральним офісом «Кромберг енд Шуберт». До складу команди аудиторів входять представники як Німеччини, так і України. Це дозволяє провести перевірку системи на відповідність міжнародним стандартам та деклараціям, а також нормам українського законодавства. Аналізуються впливи на навколишнє середовище усіх процесів, починаючи від вибору постачальника та прийому сировини, закінчуючи перевезенням готової продукції та екологічними методами утилізації відходів.

3.Ми створюємо робочі місця у відповідності до законодавчих вимог, шляхом здійснення постійного контролю повітря робочих зон, викидів речовин від стаціонарних джерел у відповідності до отриманого дозволу на викиди, проведення атестації робочих місць, відповідності ергономічним вимогам. 

4.Скиди у водні об’єкти підприємство не здійснює, оскільки технологія виготовлення кабельної мережі не передбачає використання води. 

5.Значимими екологічними аспектами підприємства є споживання ресурсів та утворення відходів. 

Поняття «сміття» на заводі не існує. Згідно стандарту КРОШУ всі відходи сортуються у спеціальні контейнери певного кольору та візуалізації. Ми виділяємо відходи пластику, поліетилену, побутові відходи, папір/картон, відпрацьовані елементи живлення (батарейки) і відходи проводів. Важливість роздільного збору відходів полягає у зменшенні обсягів їх утворення, як наслідок зменшення негативного впливу на довкілля і здоров’я людей.

На підприємстві ведеться статистика споживання енергоресурсів, води, газу. Оскільки, перш ніж «щось» заощаджувати потрібно знати, «що і в яких кількостях» споживаємо». Моніторинг передбачає збір інформації про споживання ресурсів, аналіз та вжиття заходів по попередженню нераціонального їх використання.

Як підсумок:у сфері охорони праці ми працюємо згідно українського законодавства. У напрямку екології здійснюємо діяльність відповідно до вимог стандарту ISO 14001 «Система екологічного менеджменту».

Ми переймаємо досвід роботи інших підприємств, передаємо свої напрацювання. Завжди прагнемо до вдосконалення. Збираємо альтернативні пропозиції щодо покращення роботи підприємства. Ведемо діалог з працівниками. Цікавимося їх думкою і вислуховуємо пропозиції щодо покращення умов праці. 

Читайте також: Як на знаменитому заводі біля Луцька роздавали «Оскари»

Ольга Пастернак
Ольга Пастернак

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром