Склали рейтинг найвідкритіших комунальних закладів міста

20 Серпня 2016, 14:32
1545 Джерело: facenews.ua

Найпублічнішим комунальним підприємствам обласного центру виявилось КП «Луцькводоканал», а найзакритішими Палац культури та «Спорт для всіх».

Автори експерименту, місцеві громадські активісти стверджують, що луцькі комунальні підприємства не відкривають половину інформації про власну діяльність. Про це вони розповіли під час презентації рейтингу публічності комунальних підприємств Луцької міської ради у п’ятницю, 19 серпня.

Дослідження провели у рамках проекту «Публічність комунальних підприємств обласних центрів західної України як механізм розбудови відкритого врядування».

Організатори сформували 20 критеріїв публічності.

 До них належать: наявність офіційного сайту комунального підприємства, оприлюднений статут, адреса і контакти, наявність конкурсу на заміщення посади керівника, інформація про керівництво (директор, заступники, їхні біографічні дані), штатний розпис, контракт з директором, річний план закупівель.

До критеріїв віднесли наявність наглядової ради, декларації про доходи директора підприємства,щорічні і щоквартальні фінансові звіти.

Також у комунальників запитали: чи проводився аудит і чи оприлюднені результати аудиту, чи оприлюднені договори підрядів і субпідрядів, чи є установа учасником системи допорогових закупівель «Prozorro», чи оприлюднюються акти виконаних робіт, чи доступний перелік послуг, які надає комунальне підприємство, як формується тариф на послуги, чи є можливість подати звернення до керівника установи.

Загалом, подали 10 запитів на інформацію до Луцької міської ради. Після чого міська рада направила запити на комунальні підприємства.

Результати дослідження виявилися доволі невтішними, адже жодне підприємство не набрало і половини балів. Максимум становив 40 балів.

Найпублічнішими комунальними підприємствами обласного центру виявились КП «Луцькводоканал» - 19 балів, КП «Луцьктепло» - 17 балів, Комунальний лікувально-профілактичний заклад  «Міська клінічна стоматологічна поліклініка» - 17 балів.

Найменш публічними виявились Палац культури та «Спорт для всіх».

Результати дослідження організатори передадуть міському голові Миколі Романюку.

«Ми будемо лобіювати проект рішення щодо встановлення правил публічності комунальних підприємств і стандартизації. Ми хочемо в такий спосіб простимулювати органи місцевого самоврядування, щоб вони надали більшу публічність комунальним підприємствам», - розповіла громадська активістка та журналістка Марія Доманська.

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром