Лесі Українки: прокуратура зацікавилася реконструкцією вулиці

20 Серпня 2016, 09:21
2137

Прокуратура області розпочала два кримінальні провадження щодо ремонту центральної вулиці Луцька Лесі Українки.

Правоохоронці мають з’ясувати, чи правомірно влада міста розділила об’єкт, вартістю 8 мільйонів гривень, на частини, обійшовши законодавство щодо регулювання державних закупівель. Інформацію про відкриття провадження Інформаційному агентству Волинські Новини підтвердили у прокуратурі області.

Нагадаємо, кошторис по ремонту вулиці Лесі Українки розділили на кілька об’єктів таким чином, щоб уникнути тендерної процедури при закупівлі товарів та послуг. Ділянку, яка підлягає реконструкції, поділили на частини, вартість виконання робіт на яких відповідно складає суму меншу, ніж один мільйон п’ятсот тисяч гривень. Таким чином, тендер на ремонтні роботи, вартістю 8 мільйонів гривень, так і не проводився.

Під час чергового 11-го засідання сесії Луцької міської ради, 27 липня, депутат Борис Смаль у своєму запиті вказав, що відповідно до ЗУ «Про здійснення державних закупівель» замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.

Відтак він просив надати інформацію про обставини, за яких допущено вищезазначені порушення норм Закону України «Про здійснення державних закупівель», та про посадових і службових осіб, що їх вчинили. Але міська влада знову дала формальну відписку.

На пряме питання депутата, чому вулицю Лесі Українки поділили на відрізки, і як результат, роботи за 8 мільйонів гривень здійснюються без тендеру, депутат міськради відповіді так і не отримав.

«Департаментом житлово-комунального господарства Луцької міської ради укладено договори на виконання робіт з капітального ремонту об’єктів. Сума кожного договору не перевищує 1 мільйон 500 тисяч гривень, а, відповідно, не потребує проведення державної закупівлі», – йдеться у відповіді.

Ані про причини поділу об’єкту, ані про ініціаторів та виконавців цього рішення – у відповіді ні слова.

До слова, під час ток-шоу «Протилежний погляд» на телеканалі «Нова Волинь», на аналогічні запитання депутата Ігоря Поліщука, перший заступник міського голови Тарас Яковлев відповіді також не надав.

Проте, дії посадовців Луцької міської ради потрапили у поле зору працівників прокуратури, які відкрили 2 кримінальні провадження щодо реконструкції вулиці Лесі Українки і призначили низку експертиз.

Журналісти ІА Волинські Новини направили, своєю чергою, інформаційний запит на ім’я прокурора області, аби з’ясувати подробиці провадження.

«Ця справа може стати лакмусовим папірцем для визначення ступеню політичної нейтральності та незаангажованості нового прокурора Волині, залежно від того, наскільки ретельно буде розслідуватися провадження», – йдеться у матеріалі видання.

Нині ж на вулиці, яку обіцяли реконструювати до Дня Незалежності України, тривають ремонтні роботи. Щоправда, лучани сумніваються, чи вдасться завершити ці роботи в термін, а головне, чи якісно вони будуть виконані, зважаючи на поспіх.

До слова, із самого початку реконструкції пішохідної вулиці міста навколо цієї теми виникають постійні скандали як щодо доцільності такого ремонту, так і щодо збереження історичної автентичності та зелених насаджень.

Нагадаємо, що під час реконструкції Лесі Українки робітники зрізали кілька дерев, проти чого активно виступила група лучан. Луцький міський голова Микола Романюк прийшов на зустріч з активістами та пообіцяв зупинити вирубку дерев.

Проте нещодавно на сайті Луьцкої міської ради з’явилося повідомлення про те, що міські екологи визначили, які дерева на пішохідній вулиці міста все ж таки планують зрізати. Крім того, Юрій Моклиця написав блог, у якому підтримав висновки екологів.

 

Коментарі
20 Серпня 2016, 18:47
Романюку пора уже на пенсию...на зону...с конфискацией....проворовался дальше некуда и сейчас занимается очковтирательством.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром