На Волині вперше вручили погони 80-ом випускникам вишу

17 Січня 2019, 16:40
7598

У Луцькому національному технічному університеті відбулось урочисте присвоєння первинного офіцерського звання «Молодший лейтенант запасу». 80 людей, які протягом двох років вчились на військовій кафедрі, отримали погони.

Захід відбувся у четвер, 17 січня.

Варто зазначити, що це вперше на Волині відбулось таке масове присвоєння військових звань згідно з наказом Міністерства оборони України.

Виконувач обов’язків завідувача військової кафедри Дмитро Грисюк каже, що в цей день не всі змогли отримати погони, адже багато з студентів наразі проходять службу в правоохоронних органах та на передовій.

«Багато хто з них мають намір після отримання погон продовжити службу в війську або правоохоронних органах. 2,5 роки тому Луцький національний технічний університет започаткував на базі університет військову кафедру. Ми протягом двох років навчали їх за трьома спеціальностями: «артилерія», «піхота» та «військова психологія». Сьогодні у нас перший випуск людей, які провчились два роки, успішно здали іспити та закінчили навчання», – розповів Дмитро Грисюк.


Дмитро Грисюк
Дмитро Грисюк

Згідно з наказом Міністерства оборони України, випускники військової кафедри підлягають мобілізації. Їх можуть призвати до лав Збройних сил або, якщо вони виявлять бажання, до правоохоронних органів.

Ректор університету Петро Савчук зауважив, що випускники військової кафедри підсилять обороноздатність України.

«Ви, шановні випускники, реально та сила, той потенціал, той локомотив, який зараз буде підсилювати нашу обороноздатність та показувати, що ми конкурентні та небезпечні для ворогів, які зазіхають на нашу цілісність. Тому хочу подякувати колективу університету, військовій кафедрі та Волинській обласній раді та ОДА, котрі долучились до фінансування створення військової кафедри», – звернувся до присутніх ректор університету.

Петро Савчук
Петро Савчук




Фундатор військової кафедри Луцького національного технічного університету Павло Турсумуратов побажав усім випускникам хорошої служби.

«Я хотів би подякувати всіх, хто допоміг нам створити цю кафедру. Що стосується молодим офіцерів, то я хочу побажати вам щасливої служби. Не кажу легкої, адже такого не буває, не залежно від тієї структури, де ви будете служити. Бажаю вам кар’єрного зросстання та вчасного отримання чергових військових звань. Дякую вам, що були з нами два роки та давали нам можливість вчити вас», – зазначив Павло Турсумуратов.

Павло Турсумуратов
Павло Турсумуратов









Марія Коваль протягом двох років вивчала на військовій кафедрі військову психологію. Привітати дівчину з отриманням погонів прийшла сестра та друзі. Дівчина каже, що з дитинства мріяла буту військовою.

«Я сюди прийшла за покликом сердця, адже я з дитинства хотіла бути військовою, мене до цього тягнуло, мені це подобалось. Я закінчили Луцький технічний національний університет, потім тут працювала 8 років викладачем. А потім пішла вчитись на військову кафедру. Навчання тривало два роки. Я вивчала військову психологію. В нас були теоретичні навчання, а також були навчальні збори на базі 14-ої окремої механізованої бригади. Там ми і стріляли, і проводили з військовослужбовцями пракичні бесіди. Було насичене навчання. 

Дівчина каже, що армія може бути жіночою справою.

«В кожного є своє місце на цій землі. Якщо хочеш, то чому ні. Я знаю багатьох жінок-військовослужбовців, які дуже гарно виконують свої обов’язки  не тільки на мирній території, але і на війні», – зазначила дівчина.

Марія Коваль
Марія Коваль




















 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024