Повний виступ патріарха Філарета в Луцьку

16 Січня 2019, 12:38
Філарет 1855
Філарет

У Луцьку на службу в кафедральний собор Святої Трійці завітали почесний патріарх Православної церкви України Філарет та Президент України Петро Порошенко.

Служба відбулась у вівторок, 15 січня.

Опісля богослужіння Філарет звернувся до лучан із промовою:

«Ми зібрались тут сьогодні, у ці святкові дні, для того, щоб подякувати Богові за його благодіяння, яке він вилив на наш народ. Зокрема, на нашу Українську православну церкву. Багато років ми чекали того моменту, коли Вселенський Патріарх Варфоломій надасть нам Томос про автокефалію нашої церкви. Пройшло більше 25-ти років. На початку мало хто вірив, що ми досягнемо цієї мети. Але ми вірили, що так буде, тому що ми стали на вірний шлях, який благословив Бог. Бог благословив Україну бути незалежною державою. Мусить бути в цій державні і своя незалежна церква. І ми вірили в це, і досягли. Тепер ми дякуємо Богові за те, що він, насамперед, дарував нам незалежність. Але Бог невидимий, а діє видимо. І він створив умови для того, щоб Вселенський Патріарх пішов на цей відважний крок – всупереч Москві надати нам Томос про автокефалію нашої церкви. Багато він витерпів, але Бог дав йому силу своєю божественною благодатю не зійти з цього шляху.

Але, не менше зусилля для отримання Томосу доклав Петро Олексійович Порошенко. І я це добре знаю. Більше, ніж хто інший. Багато було моментів, коли ми заходили в глухий кут, але завдяки мудрості Президента, його наполегливості, ми вийшли із цієї кризи. Особливо відбулось це 15 грудня, коли в Святій Софії відбувався собор. Там були дуже гострі моменти, але завдяки його мудрості, як я вже сказав, ми вийшли із тяжкого положення.

Але, дорогі браття і сестри, якби не було Київського патріархату, якби він не виріс до такої великої церкви, то ніякого б Томосу не було. А сьогодні ми маємо таку церкву, але тепер уже об’єднаною Українсько православною автокефальною церквою. Але факт, що відбулось об’єднання 15 грудня, залишається історичним фактом. І він ввійде в історію нашої держави, як перемога правди над неправдою. Ми на сьогодні обрали предстоятилем Митрополита Епіфанія. Я вважаю, що він достойний предстоятель. Молодий, але перспективний. Але ми повинні шанувати нового предстоятеля. Сьогодні ми маємо статус метрополії, але наша мета – досягти патріархату. І ми досягнемо цього обов’язково. Для цього треба об’єднати все українське православ’я.

Чим швидше ми об’єднаємо все українське православ’я в одну єдину Українську православну церкву, тим швидше ми отримаємо визнання, не метрополії, а патріархату. Але це – майбутнє. А поки що ми повинні дякувати і Патріарху Варфоломію, і Петру Олексійовичу, і всьому нашому українському народу, тому що він цього хотів. І будемо молитись, просити Бога, щоб він допоміг нам об’єднати  українське православ’я. Ми обов’язково об’єднаємось, бо іншого шляху в українців немає».

Читайте також:

Петро Порошенко затримується на годину.

Петро Порошенко прибув до Луцька.

«Велика честь бути в цьому храмі», – Порошенко в Луцьку.

Як Порошенко представляв Томос у Луцьку.

Повний виступ Петра Порошенка в Луцьку.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024