Повний виступ Петра Порошенка в Луцьку

16 Січня 2019, 12:20
Петро Порошенко 2497
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко розповів, як країна «йшла» до Томосу та про те, яке це має  значення для кожного українця.

Про це йшлося 15 січня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі під час виступу гаранта. 

«Велика честь і велика приємність бути сьогодні у цьому храмі у ці різдвяні свята і подивитися на ваші обличчя – всі вони радісні зараз. І радісні не лише тому, що Спаситель прийшов, а тому, що Господь дарував нам те, за що молилися не лише ми, а покоління українців. 333 роки українська церква була під московський ярмом. І Божою волею, і Божим благословенням зараз це ярмо з українського народу, українського православ’я, української церкви – знято. І про це засвідчує цей історичний документ, який сьогодні і зараз благословенням предстоятеля нашої церкви блаженнішого митрополита Епіфанія перебуває у Луцьку. 

Для чого? Аби усі мали можливість підійти, наблизитися і зрадіти. Зрадіти появі об’єднаної нашої Української автокефальної помісної православної церкви. В світі зараз є 15 зірок, як 15 помісних церков. І серед цих зірок дуже яскрава зірка нашої церкви. Церкви, яка канонічна, церкви, яка визнається світовим православ’ям, включно з його Всесвятістю Вселенським патріархом і Святійшим Вселенським православним собором.

З одного боку українці дуже довго боролися, а з іншого боку в історичних межах – це стало миттєво. Дев’ять місяців пройшло з часу, коли ми з патріархом Філаретом зібралися з ієрархами Української православної церкви Київського патріархату, і я звернувся до ієрархів. Це була велика радість, коли всі ієрархи УПЦ (КП) Миттєво сказали: «Ми звертаємося до його Всесвятості Вселенського патріарха з молитвою і проханням надати українській церкві Томос про автокефалію». Ми зібрали й ієрархів Української автокефальної православної церкви. Дуже Москва сподівалася, що знайдеться хоч один ієрарх, який буде перешкоджати, але Господь з нами. Всі ієрархи звернулися до Вселенського патріарха. І велика кількість народних депутатів Верховної Ради підтримали звернення Президента великою більшістю голосів.

Кожен день відбувалися ті чи інші події. Частина з вас була 28 липня на хресній ході в Києві на чолі з ієрархами і його Святістю. І було сонце на небі, і всі були радісні, і була спільна молитва сотень тисяч вірян за те, щоб Господь послав нам автокефальну церкву. І були подячні молитви на площі Софії, коли Святійший Синод прийняв рішення. І був собор 15 грудня, Об’єднавчий Собор, який створив православну церкву. І є визначна роль під час Собору. Я хотів би привселюдно подякувати владиці Михаїлу за його мужнє рішення, яке сприяло створенню церкви. За це велике дякую. Я дякую владиці за гостинність, яку він продемонстрував на Вербну неділю у 2014 році, коли я ще не був Президентом, але мав можливість бути з вами й святкувати. Я дуже дякую вам за ту підтримку і ту молитву за Україну, бо в першу чергу ми маємо дякувати Богу, бо без його ласки і волі це не могло б відбутися. Дякую за віру в Україну, любов до неї, любов до Бога, сміливість і мужність його Всесвятості Вселенському патріарху.  Дякую предстоятелям українських церков, і в першу чергу патріарху Філарету та кожному ієрархам. Це просто подяка Богові за те, що він дозволив мені грішному бачити, як у підтримували мою ініціативу та молилися за отримання історичного документа.

Я дякую всім священикам, всім вірянам. Я хочу подякувати всім вам, бо ви не є свідками процесу створення нашої церкви, ви є учасниками її створення. Бо без вашої молитви цього могло б і не статися. Тоді на площі святої Софії, 40 тисяч людей 11 годин на морозі молилися, аби Господь нас благословив. Я вперше бачив, що половина з цих людей щиро плакали. Це були сльози великої радості.

Зараз комусь дуже корчить, комусь дуже не подобається, що ми маємо Томос. Комусь не подобаються наші подячні молитви. Хтось шукає в цьому Томосі відсутність автокефалію, шукають, що метрополія – це не є самостійність. Моя порада: сходіть до православної церкви України, покайтеся.

Ми з вами творимо нову незалежну українську державу. Якби ви будували будинок, пофарбували би стіни, а будинок без фундаменту розсиплеться. Так само й наша церква є основою духовної незалежності України. Тому Об’єднуючий Собор і Томос є документами, які дорівнюють декларації про державний суверенітет.

Я гарантую захист кожній парафії, яка прийме рішення приєднатися до нової церкви. І зараз лише на Волині 8 парафій висловили готовність приєднатися до нашої церкви. Це велика радість, молодці. Саме так ми разом зможемо побудувати нашу державу.

Щоб українець, який заходить до храму Божого не питав, який це патріархат. І щоб ніхто не мав права указуючим перстом закривати двері храму перед українцем, який іде до Бога. Саме в цьому головна наша перемога і саме тому так непокоїться Москва. Дякую кожному з вас, слава Господу Богу нашому Ісусу Христу і слава Україні», — виступив Петро Порошенко.

Читайте також: Томос та співи: як Петро Порошенко приїжджав до Луцька. ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром