Якщо дитину довго годувати грудьми, вона може вирости генієм, – луцькі медики

18 Серпня 2016, 17:37
2231 Джерело: www.lvivpost.net

Лікарі закликають молодих матерів якомога довше зберігати для дитини грудне вигодовування. Так можна забезпечити малюкові повноцінний розвиток і міцний імунітет.

В Україні уже традиційно з 1 по 7 серпня проходить тиждень грудного вигодовування. У 1990 році у ці дні була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ, йдеться на сторінках тижневика «Сім’я і Дім».

З цього приводу управління охорони здоров’я Волинської ОДА провело круглий стіл «Годування грудьми – ключ до сталого розвитку». На захід зібралися медики та журналісти з метою нагадати громадськості про важливість годування дитини грудним молоком.

Заступник головного лікаря з неонатології КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок» Олена Курак розповіла, що годування грудьми дуже важливе з перших днів народження малюка.

Навіть якщо дитинка недоношена, й у неї немає смоктального рефлексу, їй дуже важливо контактувати з мамою. Адже організм жінки під час того контакту буде стимулювати лактацію. Тоді мама може тимчасово зціджуватиме молоко, поки дитина навчитися смоктати груди, – пояснила Олена Курак.

Медик наголошує, що спільне перебування матері і дитини після народження є дуже важливим. І навіть якщо дитина хвора і не може бути одразу з мамою, лікарі намагаються створити такі умови, аби мами брали максимальну участь у догляді за дитиною.

Загалом на Волині 67,2% мам до 6 місяців годують свої діток грудним молоком. Ще 10 років тому цей показник становив лише понад 20%.

Після 6 місяців дитина отримує пригодовування, але важливо, аби малюк і далі смоктав молоко. До 12 місяців, а може, й більше.

Медики стверджують, що завдяки грудному вигодовуванню дитина правильно розвивається не лише фізично, але й психологічно та навіть інтелектуально.

Наприклад, у Бразилії провели довготривале дослідження, у якому взяли участь більше шести тисяч мам, які вигодовували дітей грудним молоком. Через 30 років провели аналіз IQ вже дорослих дітей. Виявилося, що діти, яких довго вигодовували грудним молоком, мали вищий рівень IQ, аніж інші. Окрім того, ці люди були більш економічно успішні у житті на відміну від однолітків, яких не вигодовували грудним молоком.

Лікарі стверджують, що грудне вигодовування також позитивно впливає на жінок. Вони швидше повертають форму, і є менша ймовірність завагітніти.

Наталка ПОЛІЩУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром