Луцьк визнали найтаємничішим містом України

09 Січня 2019, 16:04
4333

Кожне українське місто унікальне, усі вони мають свої туристичні родзинки і хочуть надалі розвивати туризм. Але тільки деякі змогли чимось вразити нас протягом останнього року.

Наприкінці року Zruchno.Travel представили ТОП-десятку туристичних міст України.

Кам’янець-Подільський – фестивальна столиця України

Старовинне місто з добре збереженими середньовічними фортифікаціями не без підстав претендує на звання фестивальної столиці. На 2019 рік тут запланували більше 40 фестивалів. Серед них і новий фестиваль «Тріумфальна арка», присвячений першому польоту на повітряній кулі в Україні, який відбувся в Кам’янці-Подільському ще у XVIII столітті.
Статистика: на реконструкцію пам’яток та промоцію туристичних можливостей міста в 2019 році виділять понад 3,5 мільйона гривень, що на 1,5 мільйона більше, ніж у минулому.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Чернігів – місто легенд

Вдалий слоган туристичного бренду Чернігова рік тому втілила книжка-путівник «Чернігів – місто легенд». На розвиток бренду у місті регулярно проводять театралізовані екскурсії за участю легендарних героїв, а цього року відкрили відремонтований центральний бульвар. Щоб збільшити туристичний потік, у Чернігові розробили нову розширену програму розвитку туристичної галузі на наступний рік.

Статистика: розмір туристичного збору за 8 місяців поточного року зріс на 32 %.

Фото: facebook.com/anna.romanova
Фото: facebook.com/anna.romanova

Запоріжжя – прорив року

Масштабно та комплексно підійшли в Запоріжжі до питання розвитку туризму. Цього року в місті презентували туристичний бренд та айдентику, розробили низку унікальних турпродуктів, відкрили туристично-інформаційний центр та організували новий фестиваль Khortytsia Freedom. Із сімох напрямів запорізького туризму, які були визначені раніше, найбільш перспективними містяни вважають подієвий та індустріальний туризм. 

Статистика: на реалізацію Програми розвитку туризму в місті Запоріжжя на 2017-2019 роки на наступний рік планують виділити 4 мільйони гривень.

Фото: identity.zaporizhzhia.city
Фото: identity.zaporizhzhia.city

Львів – гастрономічна столиця

Львівські кав’ярні та ресторани подекуди популярніші за музеї, а гастрономічні екскурсії оригінальними закладами набувають дедалі більшої популярності. Львів задав тон гастротуризму України, запропонувавши великий асортимент концептуальних закладів, які обігрують місцеві легенди і стереотипи, а також експериментують з локальною кухнею. Пивну культуру розвивають крафтові броварні та історична «Львівська пивоварня», де відкрили новий музейно-культурний комплекс «Львіварня».

Статистика: цього року місто відвідало 2,7 мільйона туристів, більша частина з них – іноземці. Фінансування туристичної галузі з бюджету міста цього року становило понад 5 мільйонів гривень.  

Фото: lviv-tourist.info
Фото: lviv-tourist.info

Луцьк – найтаємничіше місто

Підземний лабіринт під луцьким костелом Петра і Павла посідає одне з чільних місць серед найзагадковіших підземель України, а незабаром до нього доєднають ще й сусідні підземелля єзуїтського монастиря. Любителів таємниць також зацікавлять крипти церкви Луцького братства та розкопки підземної частини церкви Іоанна Богослова в Луцькому замку. Романтики додасть нічна факельна театралізована екскурсія «Романтика та містика Лучеська» у супроводі місцевого привида Станіслава Хрустеля.

Статистика: обсяг фінансування туристичної галузі міста цього року становив майже 1,5 мільйона гривень. На наступний рік планують виділити вже 2 мільйони, а загалом до 2020 року – 4,2 мільйона гривень.

1
Фото: volyn.tabloyid.com
Фото: volyn.tabloyid.com

Тернопіль – форпост України

Близько третини українських замків розташовані саме на Тернопіллі. Тепер і Тернопільський замок почали перетворювати на повноцінний туристичний об’єкт. Спочатку відкрили доступ у замкові підземелля, а зараз реконструюють призамкову територію, щоб перетворити пам’ятку архітектури на музейний комплекс. Також відкрили підземелля Архикатедрального собору, а незабаром почнуть водити туристів до підземної катакомбної церкви монастиря юзефіток.

Статистика: відвідуваність міста поки що незначна – близько 200 тисяч туристів на рік. На фінансування Програми розвитку міжнародного співробітництва і туризму у 2018 році з міського бюджету виділено 1,3 мільйона гривень.

Фото: WE org UA
Фото: WE org UA

Одеса – столиця гумору

Найсмішніше в Одесі, звісно ж, 1 квітня. Під час останньої Гуморини тут презентували «Гумористичну карту для жителів і гостей Одеси». Путівник присвячений 45-річчю заснування Гуморини. Якщо ж першоквітневий Парад гумору, фестиваль «Хочу в Одесу» та клоунські вистави "Маски-шоу" вже не дивують, то Фестиваль рудих цього року став справді рекордним.

Статистика: цього року на розвиток туризму місто виділило бюджет у розмірі 8,4 мільйона гривень.

Фото: inform-ua.info
Фото: inform-ua.info

Харків – місто молоді

Кількість молоді на вулицях одного з найбільших українських мегаполісів завжди вражає приїжджих. Після Києва тут найбільша кількість студентів в Україні – понад 160 тисяч. Молодих туристів зацікавить найвище в країні колесо огляду, інші розваги в Парку Горького, а також безліч цікавих тематичних фестивалів та яскравих вечірок.

Статистика: програма зміцнення позитивного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Харкова на 2018-2020 роки передбачає 1,3 мільйона гривень на розвиток туризму.

Ужгород – столиця винного туризму

Закарпаття – один із головних виноробних регіонів України, а Ужгород – його столиця. Навколо міста – десятки винзаводів та приватних виноробень, що робить його зручною базою для формування маршрутів екотуризму з відвіданням виноградників та винних підвалів. Та й в самому місті є кілька дегустаційних залів, де можна скуштувати кращі зразки продукції закарпатських виноробів. А свято молодого вина «Закарпатське Божоле» вже відоме на всю країну.

Статистика: впродовж року в місті провели понад 20 тематичних фестивалів. За 10 місяців 2019 року надходження від туристичного збору в місті склали майже 400 тисяч гривень.

Фото: rada-uzhgorod.gov.ua
Фото: rada-uzhgorod.gov.ua

Київ – лідер внутрішнього туризму

Цього року столицю України відвідало 4,5 мільйона туристів, з них 1,8 мільйона – іноземці. Найбільше – під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Місто має амбітну мету – стати туристичним хабом Східної Європи, а також відправною точкою для іноземних туристів, які подорожують Україною. Для цього обіцяють попрацювати над підвищенням рівня якості турпослуг. Цього року відкрили відреставровані сходи на Воздвиженку, а наступного мають добудувати міст між Володимирською гіркою і Хрещатим парком.

Статистика: на розвиток туризму в 2019 році міський бюджет столиці передбачає 12,5 мільйона гривень.

Фото: iSport.ua
Фото: iSport.ua

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром