«Волинські старожитності» – у стадії ліквідації

16 Серпня 2016, 09:47
Олексій Златогорський 3059 Джерело: http://konkurent.in.ua/
Олексій Златогорський

Дочірнє підприємство «Волинські старожитності» Інституту археології НАН України перебуває у стадії ліквідації.

Про це у повідомляє «Конкурент» з посиланням на керівника підприємства Олексія Златогорського.

Як розповів археолог, 1 вересня – початок ліквідації, однак цей процес може тривати до кінця року.

«Чому захотіли закрити? Підприємство почало заважати іншим людям займатися археологічними дослідженнями. Тут з’явилася людина з Києва, яка має відкритий лист, ліцензію. Він зробив усе, щоб цей відкритий лист не мали ні я, ні мої співробітники. Мене це дуже розізлило. Бо з початку року декілька об’єктів, особливо в Луцьку, ця людина не провела відповідно до методики археологічних досліджень. Пам’ятки знищено», – розповідає Олексій Златогорський.

Зі слів археолога, представник Інституту археології, який отримав ліцензію, вирішив не займатися наукою, а заробляти гроші.

«Є приклад депутата, не буду називати прізвища, який в Старому місті захотів побудувати хату. З нього взяли 250 тисяч гривень за археологічні дослідження, провели дослідження за 3 дні і все. Гроші освоїли, пам’ятку не зберегли, знахідки втрачені. А депутат отримав право на будівництво», – стверджує представник «Волинських старожитностей».

Після закриття дочірнього підприємства його керівник без роботи не залишиться. Олексій Златогорський зауважив, що останнім часом більше займається військовою археологією. Спеціально для цього він три роки тому створив приватне підприємство ТОВ «СУ Волинські старожитності». Тепер з’явився привід його запустити. Товариство з обмеженою відповідальністю займатиметься пошуками та ексгумацією тіл загиблих під час Першої та Другої світової війни.

Археолог зауважує, що за відсутності «Волинських старожитностей» їхню роботу виконуватиме Інститут археології. Однак нинішній представник, зі слів археолога, повністю «завалив» свою роботу.

Він додає, що долучатиметься до археологічних експедицій, які мають ліцензії.

«Таким чином, якщо будуть якісь цікаві об’єкти, все одно буду працювати. Бо ліцензію отримати не так просто. Крім того, там є певні терміни», – зауважує Олексій Златогорський.

Довідка

ДП «Волинські старожитності» державного підприємства “Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України було створено 3 червня 2009 року за ініціативою Президії НАН України. Керівником організації є Златогорський Олексій Євгенович.

Головне завдання організації – пошук, вивчення, популяризація та збереження пам’яток історії та археології, в тому числі – дослідження поховань цивільних та військових осіб, датованих ХХ століттям. Основні напрями роботи ДП «Волинські старожитності» – археологічні експертизи та розвідки, археологічні розкопки, ексгумаційні дослідження, паспортизація об’єктів культурної спадщини.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром