33 квартал: у дворі молодятам поставили лебеді, а пенсіонерам - самовар

25 Серпня 2015, 12:03

Жителі одного з будинків на проспекті Соборності власними силами зробили справжній квітково-розважальний майданчик.

Сіре совдепівське оформлення дворів  багатоповерхівок стало звичним для лучан. Хтось шукає виправдання у маленькій площі чи поганому асфальтуванні доріжок, а хтось старається «омодернити» подвір’я власними силами.

«Квітучий» будинок на проспекті Соборності 28, частенько привертає увагу жителів міста. Передній фасад будинку ховається у яскравому різноманітті квітів, а всередині двору розгортається справжня дитяча мрія. Керує проектом голова ОСББ «Соборний» Надія Шелепін. «То наша мама. Вона наша захисниця», - з любов’ю говорять про жінку мешканці будинку. 


«Це все робили люди з нашого будинку. Ми трудимось усі гуртом  і абсолютно безкоштовно. Почали роботу над оформленням подвір’я ще 3 роки тому, і з кожним роком небайдужі стараються внести щось нове та оригінальне до оздоби майданчика», - говорить Надія Шелепін.

Трудяться на спільне благо як старші люди, так і молодь, проте частіше, все ж, допомагають пенсіонери. Для них і кімнату відпочинку виділили. Зробили її також усі гуртом з технічного приміщення, де раніше стояли смітники. Зараз у кімнатці панує справжній затишок із самоваром і десятками книг.


Після роботи у дворі, завзяті жіночки люблять тут почаювати і обговорити нові пропозиції по облагородженню майданчика. Роботи на подвір’ї і справді немало. Чого тільки вартує щодня підливати десятки клумб, аби квітковий рай не засох у таку спеку.

Не раз відвідував будинок і мер міста Микола Романюк. Обіцяв, що наприкінці серпня, покладуть тут асфальт.

Ввечері на подвір’ї відпочиває молодь, з домовленістю поводитися тихо і покинути територію до 23 години.

Діткам, яких у будинку проживає близько сімдесяти, теж немало місця для забав: гойдалка, гірка, драбинки. Проте найбільше маленькі розбишаки тішаться з нової пісочниці, лавки якої, за потреби, можна складати. Окрасою майданчика є великі малюнки героїв відомих мультфільмів.

Чимало на подвір’ї і саморобних фігур, виготовлених із автомобільних шин і розфарбованих у яскраві кольори. Ідеї художніх виробів місцеві жителі-майстри здебільшого «підглядають» в інтернеті. Проте Надія Шелепін зізнається, що таке диво вже зробила своїй дочці сім років тому, коли в Луцьку ще ніде такого не було.


Білосніжні лебеді часто красуються на фото наречених, які святкують весілля у ресторані, що поблизу.


На жаль, не всі люди уміють цінувати красу. «Часто крадуть квіти з тильної сторони будинку, особливо, коли весілля в «Княжому дворі», - скаржаться мешканці.

Попри це, талановиті жителі й надалі планують працювати, не покладаючи рук. В найближчих планах – поповнити галерею чудернацьких фігурок  дерев’яною криницею з гніздом журавля.

Оксана ВЛАСЮК