Ігор Лапін: «Не існує ні в природі, ні вже в канонах такої назви як УПЦ МП»

06 Січня 2019, 18:48
Ігор Лапін 2775
Ігор Лапін

Держава має юридично захистити процес переходу парафій РПЦ МП до Православної церкви України, — вважає народний депутат України Ігор Лапін.

Про це він заявив в ефірі «Прямого».

Нагадаємо, 5 січня спікер Верховної Ради Андрій Парубій у Стамбулі сказав, що вже наступного пленарного тижня він планує винести на голосування законопроект, який стосується полегшення переходу парафії з УПЦ МП до Православної Церкви України.

«Маю велику надію, що цей законопроект буде проголосований. Тим більше, що суть його досить проста. Я знаю, що в кожному селі питання стоїть про те, що є церква і вона належить громаді. Її збудував не патріархат, а будували люди. Здавна було заведено, що якщо батюшка себе негоже вів — селяни запрошували іншого батюшку до церкви. Цей законопроект допомагає церковним громадам самим обирати за здравіє кого молитися. Я би просив і вас, шановні журналісти: давайте ми будемо називати, згідно нашого закону, Російську православну церкву Російською православною церквою, не Українською православною церквою Московського патріархату. Не існує ні в природі, ні вже в канонах такої назви як УПЦ МП. І ніколи не було, якщо говорити чесно. А наша Православна українська церква є автокефальна, вона є самостійна, є рівною серед рівних. Дотримуючись цих речей, держава не втручається в питання свободи совісті, питання церкви. Держава допомагає юридично захистити нашу церкву так само, як і нашу незалежність», — каже Ігор Лапін.

Він додає, що політики будуть спекулювати на темі Томосу:

«Зрадофіли» будуть шукати зраду там, де її немає. Ще раз наголошую: завдання політиків, зокрема народних депутатів, — зробити юридичне підґрунтя для захисту нашої церкви. Люди дадуть оцінку, а історія все розставить на свої місця. Все вкрадене має бути повернене і сьогодні це відбувається».

Читайте також: Луцький нардеп Лапін закликає боротися з провокаціями у зв’язку з отриманням Томосу

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром