Театральний майдан: православні лучани на Маковія святили мед, мак і колоски

14 Серпня 2016, 13:42
4056

У свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього віряни прийшли до Свято-Троїцького собору, аби ознаменувати перший день Успінського посту свяченим маком та медом.

Щороку 14 серпня православні християни відзначають День мучеників Маккавеїв та свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. У народі існують паралельні назви цього свята – Медовий Спас, Мокрий Спас, Маковія.

Остання назва утворилася від офіційної за співзвучністю: Маккавеїв — Маковея — Маковія. Окрім того, саме в цей період достигав мак, його збирали, сушили, після чого додавали до букетиків з травами і колосками та йшли до церкви освячувати. Вважалося, що свячені трави необхідно зберігати вдома протягом всього року.

Медовим Спасом свято називають тому, що в цей день пасічники традиційно починали збирати мед. Перший мед у році не вживали до того часу, поки його не освятять в церкві, а після служби на Маковія, можна було розговлятися.

Традиції освячувати мед та мак 14 серпня православні українці дотримуються й донині. У цей день на Театральному майдані міста зібралося чимало охочих долучитися до маково-медової атмосфери храму.

Якщо ви не бджоляр і не вирощуєте вдома мак – не біда. Оригінальні букетики та мед цього дня продавали відразу біля храму.

На площі вздовж території собору по обидва боки підприємливі продавці розклали товар на будь-який смак. Букетики можна було придбати від 5 до 20 гривень. Крім того, біля храму продавали запашний мед та саморобні кошики.


1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

 

 

 

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО





1





1






1




1








1

1


 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
14 Серпня 2016, 18:12
Пам'ять семи жидівських мучеників Маккавеєвих (116 р. до Р.Х.).<br/>При чому тут мак????? Ви що усі дебіли, що ви курите?
15 Серпня 2016, 01:24
любителі єврейського фолькльору
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром