Як святкувати у піст: поради луцького владики

03 Січня 2019, 08:32
2140

У новорічну ніч лучани зазвичай накривають святкові столи, однак у цей час триває суворий різдвяний піст.

Як бути у цій ситуації, - у сюжеті Сфера ТВ.

Зимових свят усі чекають з нетерпінням, а для християн головним поміж інших є Різдво Христове. Хтось шанує це свято через власні релігійні переконання, для когось це особливі сімейні традиції. Однак всі добре знають, що Різдву передує 40-денний піст, період для морального, духовного та фізичного очищення.

Дехто розцінює ці дні як зручну можливість стриматися від надмірного вживання жирів.

Але правила дотримання посту зовсім не вписуються в рамки проведення корпоративів та святкування Нового року. Лунали й думки, що слід перенести дату святкування Різдва. Мовляв, це б вирішило ці суперечності.

Лучанин Микола вважає, що піст насправді необхідний, але сучасне покоління не готове до 40-денної роботи над собою та переосмислення певних цінностей. Звичайно ж, за першої потреби всі з’їдять і шмат м’яса, і сиру.

А Віра Борисівна вважає, що піст важливий для кожного, незважаючи на релігійні переконання. Адже, перш за все, це корисно для організму. Щодо Різдва, то до його перенесення люди не готові.

Митрополит Луцький і Волинський Правславної церкви України Михаїл розповідає, що нині люди губляться в датах. Адже чинний григоріанський календар зміщує дати, відтак виходить плутанина.

За словами владики, Різдво має жити не в датах, а в серці. Неважливо, коли людина відзначатиме Різдво, а питання ж дотримання посту – індивідуальне для кожного. Бо справа не лише у вживанні їжі – піст поняття значно глибше.

Детальніше – у відео.

Читайте також: Як Луцьк святкуватиме новорічно-різдвяні свята

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром