Понад 62 тисячі волинян перехворіли грипом

02 Січня 2019, 19:02
1415

 «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить моніторинг захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) та грипом на усіх адміністративних територіях області.

Про це повідомляє прес-служба Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України.

За оперативними даними захворюваність цими інфекціями утримується на сезонному рівні. З початку епідемічного сезону перехворіло понад 62 тисячі волинян, що знаходиться на рівні минулого року. За останній тиждень кількість хворих ГРВІ зменшилась на 6 % і становить 5200 осіб проти 5550 осіб попереднього тижня.

Захворюваність нижче епідемічного порогу на 21%. Вищі від середньообласного (503 на 100 тисяч населення) зафіксували показники захворюваності в  Луцьку – 753,8, Горохівському районі – 710,3, Камінь-Каширському районі – 599,2 та Маневицькому районі – 573,0.

 В Україні показник захворюваності на ГРВІ та грип перевищив епідемічний поріг на 8%. Локальне перевищення зафіксували у 8 областях України. Зареєстрували 4 летальних випадки у хворих із ускладненнями ГРВІ.

Із числа хворих традиційно переважають діти до 17 років і становлять 66%. Серед них найбільше хворіють школярі.

Кількість госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби зменшилась за останній тиждень і становила 128 осіб проти 133, з них 60% — діти.

За даними вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру    циркуляція вірусів грипу не встановлена. В Україні отримані результати про циркуляцію грипу типу А (Н3N2).

Виконання запланованих обсягів імунопрофілактики грипу становить лише 34%, прищеплено 1400 осібв тому числі 224 дітей до 17років. Найактивніше долучились до вакцинації в мЛуцьку, Горохівському, Ківерцівському та Маневицькому районах.

Також нагадують, що найефективнішим заходом профілактики грипу є щеплення.  Найкращий час для проведення вакцинації – це час до  початку епідемії, оскільки потрібно від 7 до 14 днів для забезпечення імунної відповіді. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, в нинішньому  епідсезоні ймовірно циркулюватимуть:

  • вірус, подібний A/Michigan/ (H1N1);
  • вірус, подібний A/Singapore/ (H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини. Цьогоріч доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея), обидві якісні та безпечні. Орієнтовна вартість вакцин — від 250 до 350 гривень. Щепитися можна в закладах охорони здоров’я по місцю проживання, попередньо придбавши вакцину в аптеці.

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу: висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; загальна слабкість; кашель, що може тривати більше двох тижнів; нежить. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром