«Важливо, щоб громади на Волині економічно розвивалися, залучали інвесторів», – експерт із регіонального розвитку

27 Грудня 2018, 10:15
Петро Гоцалюк 1627
Петро Гоцалюк

Стратегічне планування – це європейський інструмент розвитку і планування, який прийшов нарешті в Україну зі створенням громад. Стратегічний розвиток для громад дуже важливий. Сьогодні ОТГ на Волині працюють над стратегіями розвитку і затверджують їх.

Про це під час прес-заходу «Реформа децентралізації на Волині у 2018: здобутки, виклики, перспективи», який відбувся 26 грудня, розповів радник із регіонального розвитку Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк.

За словами Петра Гоцалюка, стратегії вони розробляють на базі тісної співпраці з громадськістю і місцевим бізнесом. Тобто перш ніж створити стратегію розвитку, каже Петро, варто зібрати групу, в яку входять громадські активісти, представники адміністрації, об’єднаної громади і бізнесу. Це, на його думку, є основою.

«Також основним під час цієї роботи є налагодження довіри між громадою і новою владою ОТГ. Ми намагаємося в кожній громаді із залученням громадськості робити стратегію розвитку, і тільки тоді це дасть результат. Під час створення стратегії ми наголошуємо, перш за все, на економічному розвитку, адже багато сьогодні мігрують до Польщі на роботу, і тому створення робочих місць у селі – це першочергове завдання», – поділився експерт Петро Гоцалюк.

Адже, за словами Петра, якщо не буде конкурентних робочих місць, молодь не залишатиметься у населених пунктах, бо не матимуть перспективи.

Другим важливим напрямком під час розробки стратегії є, звичайно, соціальна сфера, якій приділяється дуже багато уваги. Без можливості виховувати діток у садочках, потім вчити у школах, наголосив Петро Гоцалюк, молодь також не залишатиметься в громаді.

І третій напрямок екологічний. Це три базових основи стратегічного розвитку.

Петро Гоцалюк розповів, що в 2018 році експерти надали допомогу 17 громадам по розробці стратегій, дев’ять громад вже написали стратегії розвитку, і шість з них встигли вже затвердити. А Любешівська громада, додав Петро, у січні затвердить розроблену в 2018 році стратегію розвитку.

«Щодо напрямків економічного розвитку. Є дуже різні громади, є економічно потужні, яким в спадок  перейшли потужні підприємства, це наприклад, Боратинська ОТГ, яка залучила потужного інвестора «Кромберг енд Шуберт». Ця громада не тільки себе забезпечує, а й з бюджету цієї ОТГ відраховують кошти в сумі орієнтовно 26 мільйонів у рік – реверсна дотація», – поділився Петро Гоцалюк.

За словами радника із регіонального розвитку Волинського центру розвитку місцевого самоврядування, є також громади, на території яких є бюджетоутворюючі підприємства – шахти, але в цих громад є певний ризик, тому що перспектива роботи в цих шахтах не зрозуміла. І тому громадам дуже важливо, каже Петро Гоцалюк, розвивати альтернативні види бізнесу. Це зокрема сільське господарство – те, чим Волинь може конкурувати з іншими областями.

«У наших громадах є велика кількість незадіяних земель. Тому ми намагаємося переконати, що потрібно розпочинати власний бізнес, чи через кооператив, чи індивідуально. Ми надаємо багато консультацій, яким чином можна розвивати свій бізнес», – пояснив Петро Гоцалюк.

Радник також додав, що на Волині є ОТГ, які, на перший погляд, не дуже інвестиційно привабливі, але цього року вдалося залучити інвестора, це наприклад, Поворська ОТГ Ковельського району. У них розпочав роботу дуже потужний інвестор по виробництву м’ясних порід великої рогатої худоби.

«Працюємо й над історичною спадщиною, яка лягає в основу розробки стратегій, тому що багато міст, містечок на Волині, такі як Любомль, Луків, Любешів, мають дуже великий пласт історії. І ми разом із фахівцями Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, краєзнавчого музею допомагаємо громадам знаходити цікаві речі, які можна умовно продати туристам, розробити транскордонні проекти, зокрема з партнерами з Польщі, і також на цій базі розвиватися», – зазначив Петро Гоцалюк.

Окрім того, важливою є робота із старостами. На Волині сталося так, каже Петро, що більшість старост є виконуючими обов’язки, а не обраними. Але, за словами радника з регіонального розвитку, староста повинен стати дієвим гравцем в розвитку громади.

«Ми провели в громадах семінари, на яких давали старостам кейси по управлінню старостатами. Важливим напрямком була й допомога громадам по реалізації проектів, які фінансуються за рахунок інфраструктурної субвенції. І на сьогодні 40 громад, які були вже створені до січня 2018 року, отримували інфраструктурну субвенцію. Всі вони успішно розробили проекти і почали реалізовувати їх. Сподіваємося, що до кінця року реалізують і всі кошти», – підсумував Петро Гоцалюк.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром