Виборчі технології очима керівників волинських осередків партій

24 Грудня 2018, 10:30
Фото ілюстративне 2897 Джерело: Конкурент
Фото ілюстративне

Протягом листопада-грудня 2018 р. представники Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалися з керівниками місцевих осередків політичних партій на Волині з метою дослідження ключових виборчих технології, виявлення можливих загроз використання виборчих технологій під час майбутньої президентської виборчої кампанії тощо.

Взяти участь в опитуванні ОПОРИ у форматі інтерв’ю зголосилися керівники 7 місцевих осередків політичних партій, зокрема: голова Волинського обласного осередку політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Павло Данильчук, голова Волинського обласного осередку політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Іван Мирка, голова Волинської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков, голова Волинського обласного осередку політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Вусенко, голова Луцької міської організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Ірина Чебелюк, заступник голови Волинської обласної організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Микола Федік, голова виконавчого комітету Волинської обласної організації політичної партії «Народний Фронт» Андрій Бокоч, — пише «Опора».

Представники політичних партій розповіли про своє ставлення до використання адміністративного ресурсу, підкупу виборців, «чорного піару» та явища популізму як виборчих технологій, а також висловили свої припущення, наскільки великою є загроза використання цих технологій під час чергової президентської виборчої кампанії.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ РЕСУРС

Адміністративний ресурс – виборча технологія, яка передбачає використання кадрових ресурсів та матеріально-технічних засобів, бюджетних коштів, правоохоронних та інших органів, що мають повноваження здійснювати примус (міліція, Прокуратура, СБУ, митниця, податкова), підконтрольних органам державної влади і місцевого самоврядування ЗМІ, ухвалення органами державної влади, місцевого самоврядування і підконтрольними їм структурами управлінських рішень, ухвалення нормативно-правових актів в інтересах окремих партій чи політиків, за відсутності рівного доступу до них усіх інших політичних акторів.

Переважна більшість опитаних представників партій висловились проти використання адміністративного ресурсу під час виборчого процесу, водночас зазначаючи, що періодично чи систематично стикаються з цим явищем та вважають, що є загроза використання цієї виборчої технології на майбутніх президентських виборах.

ПІДКУП ВИБОРЦІВ

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА часто фіксують випадки недобросовісного ведення агітації з боку окремих кандидатів, які намагаються здобути підтримку виборців не шляхом використання традиційних методів агітації, а шляхом надання коштів, інших матеріальних цінностей чи послуг. Оскільки використання цієї виборчої технології має негативний вплив на перебіг виборчої кампанії та може впливати на кінцевий результат виборів, представники ОПОРИ поцікавились у керівників місцевих осередків партій на Волині про їхнє ставлення до застосування цієї технології.

«Я більш ніж переконаний, що деякі кандидати будуть використовувати прямий/непрямий підкуп виборців. Зрозуміло, що чим менший виборчий округ, тим легше застосовувати підкуп. Якщо  відбуваються вибори в ОТГ і є 300 виборців, то дуже легко підкупити 20 людей і це може бути переможним результатом. Зрозуміло, що коли ми говоримо про 20-30 мільйонів виборців, в таких масштабах організувати підкуп виборців дуже важко. Зараз, на мою думку, є загроза застосування локального підкупу – будуть використовуватись мережі так званих «мажоритарників», «піраміди», мережі з «десятників», «трьохсотників». В кожному регіоні воно буде по-різному. І в кожному районі Волині воно буде по-різному. І в кожному виборчому окрузі буде по-іншому. Тому я думаю, що і прямий, і непрямий підкуп буде, і не один кандидат його буде використовувати», — Сергій Чуріков. 

«ЧОРНИЙ ПІАР»

Спостерігачі ОПОРИ часто фіксують випадки поширення завідомо недостовірних відомостей чи інформації негативного змісту про кандидатів у період виборів, а чинним законодавством такі прояви активності чи агітації забороняються.

«Технологія використання є досить поширеною на Волині. Представники нашої політичної партії фіксували випадки використання технології «чорного піару» на свою адресу з боку своїх опонентів. Зокрема, такі випадки були і в 2014 р. під час парламентських виборів, і під час виборів в ОТГ. З останніх випадків пригадуємо поширення неправдивої інформації проти нашого кандидата на посаду голови Княгининівської об’єднаної територіальної громади», — Павло Данильчук.

ПОПУЛІЗМ

Пропаганда простих рішень для вирішення складних проблем дозволяє приходити до влади особам, які відкрито або неявно сповідують жорсткі методи управління, ускладнює довгострокове прогнозування і стає на заваді реформам.

«Популізм не є проблемою як такою. Проблема швидше в рівні освіченості виборців. Наприклад, якщо кандидат в депутати до місцевої ради обіцяє підвищити пенсії, то люди повинні аналізувати, має він на це реальний вплив чи ні. Говорити про популізм в українській політиці можна, але це не є основною проблемою», — Юлія Вусенко.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024