Шахрай спробував «розвести» луцьку журналістку

21 Грудня 2018, 15:33
Інтернет-злодії 3478
Інтернет-злодії

Журналістка та фотограф з Луцька Ірина Кабанова завдяки обачності уникнула обману з боку шахрая.

Про випадок вона написала 21 грудня у Facebook.

«Район.Луцьк» публікує її допис без змін і правок:

 

Продаю я значить свій фотоапарат. Як і багато людей написала оголошення на ОЛХ. Телефонує до мене російськомовний чоловік, який представився як Мельников Сергій Олександрович з Бердянська. Мовляв, «ми юридична особа, торговий центр «Успех», скуповуємо б/у техніку і потім перепродаємо, або віддаємо на деталі». Я ж то зраділа! Ура, думаю, швидко продам!

Чоловік відмовився отримати товар за допомогою безпечного накладного платежу «Нової пошти» і сказав, що скине гроші на картку прямо. Спитав номер картки і прізвище. А ТЕПЕР УВАГА, цитую: «это будет перевод денежных средств, так что вы должны подойти к банкомату, выбрать в меню нужную услугу и получить сразу наличные. Вам распечатается чек, я попрошу его отправить вместе с посылкой, это девочкам в бухгалтерию нужно. Чтобы все прошло правильно, позвоните мне, когда будете у банкомата и я расскажу что делать». Домовились, що я о 13,00 підійду до якогось банкомату.

Оооо, дякую долі, що я працюю в журналістиці і не раз чула про подібні шахрайські схеми. Але з іншого боку - поняття не маю, як працюють юридичні особи. А раптом там у них справді всьо «по переводам» робиться...


Величезна подяка Владі Жорняк (речниця волинського управління ПриватБанку, - ред.), якій я одразу ж написала про ситуацію і переконалась, що це - шахрайство. Але далі найцікавіше!

Телефонує мені цей же чоловік. Діалог:

Ч:Вы уже возле банкомата?

Я: Ви знаєте, я проконсультувалась із юристом (сказала так для авторитетності, підозрюючи, що то таки шахрай) і він мені не радить проводити подібні операції. Пропоную переказати кошти на картку, а потім з Приват24 зможете витягнути собі квитанцію та віддати у свою бухгалтерію.

Ч: Мы так не работаем. У нас нет Приват24. Мы только делаем денежные переводы. Это как Вестер Юнион. (далі незрозуміла фраза про Нацбанк і якісь відсотки, якими вони (фірма) розраховуються з клієнтами). Фууух, Госпади, Боже. Все таки женская логика, это просто капец.

Я: Ну, для чого ж переходити на образи. Я все таки не хочу ризикувати і отримувати у такий спосіб платіж, тому або так, як я пропоную, або я знайду іншого покупця.

Ч: Фуух, бл*ть. Вы понимаете, что на вас я уже отправил перевод! Вы совсем меня не слушали. Я сейчас обращусь в нашу службу безопасности и МЫ заблокируем вашу карту на 14 дней. Потом вам позвонит сотрудник полиции, а дальше встретимся в городском суде Киева. Вам прийдется вернуть отправленые деньги плюс с процентами. Вы это понимаете?

Я: Для чого ж нецензурні слова...Я все чудово розумію. Але я не отримала ніякого переказу. А давайте змоделюємо ситуацію: я прийшла до банкомату, що маю зробити далі?

Ч: Девушка, вам что 15 лет? Что это такое?

Я: Ні, я вже давно повнолітня. Колись отримувала переказти, то можливо вам буде зручно, щоб я забрала переказ у касі банку? Чи попросила допомоги у консультантів...

Ч: Вобщем, я все понял. Ждите звонка от сотрудника полиции

Читайте також: Волинська «Солідарність» стала «жертвою» фейків про вибори в громадах

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024