Цитатник «Бандерштату»: Леся Бондарук про декомунізацію

05 Серпня 2016, 21:43
2564

Журналістка, історик, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук розповіла про складнощі і важливість роботи з декомунізації.

***

Перейменування вулиць – запізна реформа. Справді, треба було починати раніше, але влада тоді ще не дійшла до того.

***

Декомунізація показала кілька проблем, які стосуються кожного з нас…Наприклад в Ковелі перейменували вулицю Піонерську на вулицю Піонерську. Доводилося пояснювати, що зміна назви – це не зміна аргументації назви.

***

Декомунізація показала передусім проблему наших з вами історичних знань….і брак національної свідомості.

***

Були такі питання від сільського голови: «А вулицю Гагаріна перейменовуємо?» Питаю: «А хто такий Гагарін?» Отримую відповідь: «Ну чула колись такого в школі»…Насправді вулиці Гагаріна не підлягають декомунізації.

***

Доводилося пояснювати, що ми не можемо виховувати патріотично налаштовану молодь, якщо вона живе на вулицях з радянськими назвами.

***

Перейменуванням останніх міст, сіл, вулиць не закінчилася декомунізація.

***

В Луцьку було понад 50 вулиць, названих іменами російських діячів культури, які не тільки не мали стосунку до Луцька, але й до України. Нічого не маю проти тих діячів, але ми повинні мати національну гідність.

***

Якщо знаєте, що перейменовано вулицю, треба нагадувати владі міняти таблички і не слухати «відмазки», що немає на це коштів.

***

Сподіваюся, що спільно з вами ми будемо мати українську Україну.

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
06 Серпня 2016, 02:11
Нехай Леся Бондарук почитає англомовні назви команд, які гратимуть на фестивалі і спробує пояснити чого це українські хлопці, які ніколи не були в Америці і Англії і співають українською - називають себе так непатріотично! А нехай спробує спитати хто з них розповість хоч один вірш Шевченка напамять і спочатку до кінця!
06 Серпня 2016, 14:22
Яким боком англомовні назви до декомунізації? Тема посту чітко прописана у його назві. І англійці з американцями нам своїх назв не нав'язували століттями. Тому, шановний Петро, ви не зовсім праві. <br/><br/>А Леся молодець. Нехай продовжує у тому ж дусі.
06 Серпня 2016, 17:51
В тому то і справа , що російське ярмо нам навязували, а в АНГЛОМОВНЕ наші підлітки недоучені - лжепатріоти САМОСТІЙНО лізуть. І до ШВАГРА доберуться! Не буде через 20 років такого слова в українській мові! Бо інакше звідки на фестивалі УКРАЇНСЬКОГО ОПОРУ такий словесний суржик:<br/>BRUTTO<br/>O.TORVALD<br/>MORPHINE SUFFERING<br/>EPOLETS<br/>Stoned Jesus<br/>ARLETT<br/>Freedom<br/>URBAN-stage:<br/>PINS<br/>Farinhate<br/>Septa<br/>Merva<br/>Sectorial<br/>DETACH<br/>KETO<br/>Days Like Chapters<br/>[SALE]only<br/>TO LEAVE A TRACE<br/>PANDERIA<br/>Maut<br/>4hours<br/>Zapaska<br/>Black Balloon<br/> І що ці рокери і репери і панки та ін. прочитають Вам Шевченка?<br/> Тому я вважаю, що пані Леся перед тим як дивитись далеко в історію, подивиться близько собі під ноги сьогодні в молодіжне середовище з його лексикою і звичками !
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром