Цитатник «Бандерштату»: Сергій Рябенко про війну і міф

05 Серпня 2016, 13:50
1791

На гутірковій сцені адвокат, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко розповів про міфи Другої світової війни та як їх розвінчати.

***

Є така неприємна каверзна штука, яка начебто дає доступні відповіді на складні питання, але з реальністю має мало чого спільного… Люди сприймають все на правду і вірять, що так і було.

***

Радянська пропаганда дуже творчо підходила до формування міфів.

***

Найголовніший міф, який був сконструйований у Другу Світову війну – це міф-димова завіса про Велику Вітчизняну війну. Він покликаний відбілити роль Радянського Союзу.

Сергій Рябенко
Сергій Рябенко

***

Ще один міф – Радянський Союз начебто не готувався до війни, а старався всіляко її відвернути.

***

Мусимо констатувати, що ніякого визволення насправді не відбулося, а відбулася зміна одного тоталітарного режиму на інший.

***

Говорити про те, що червона армія принесла якесь визволення Україні, очевидно, не доводиться, бо факти говорять про інше.

***

Універсальних рецептів боротьби з міфами, на жаль, не існує.

Фестивальники уважно слухають
Фестивальники уважно слухають

***

Однією зі складових боротьби з міфами мусить бути робота з документами і написання історичних розвідок та праць. На основі наукових розвідок можна робити наступний етап – популяризацію.

***

Всі, хто боролися за незалежність України, оцінювалися радянською владою як колаборанти та фашисти. Вся їхня діяльність, нібито була ніщо інше, як виконання нацистських вказівок.

***

Ще один міф пов'язаний з тим, що начебто УПА не пустила під укіс жодного ешелону, а тільки те й робила, що десь там стріляла червоноармійцям в спину. Він розвінчується документами. Навіть німецькі документи говорять про те, що станом на 1943 рік значні території Волині фактично німцями не контролювалися.

***

Боротьба української держави проти радянських міфів тільки розпочалася. Ця дорога не буде легкою, але тим не менше нам її потрібно пройти. 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром