Гроші та стратегії: про що говорили на Раді розвитку Луцького району

17 Грудня 2018, 16:18
Рада регіонального розвитку 2878
Рада регіонального розвитку

У селі Піддубці відбулося засідання Ради регіонального розвитку, де обговорили здобутки району за останні чотири роки.

17 грудня у місцевому будинку культури зібралися сільські голови Луцького району, голови територіальних громад, старости, менеджери проектів ОТГ, депутати сільських та селищних рад та спікери.

На засіданні проаналізували бюджет району та тенденції змін під час децентралізації.

За словами голови Волинської ОДА Олександра Савченка, це не просто черговий захід  для галочки.

«Розвиток має бути зрозумілим для кожного. Тому, коли ми сьогодні підбиваємо підсумки розвитку нашої території за останні 4 роки, то розуміємо, що такі заходи ми робимо для того, аби бачити прогалини», — сказав губернатор.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко
Голова Волинської ОДА Олександр Савченко

Як додав голова Волинської ОДА, чиновники можуть звітувати про зроблену дорогу на Луцьк, але звернення громадян про те, що не «ходить» транспорт, що не зроблені дороги на місцях, зводять цю роботу нанівець.

«Всі люди повинні розуміти, що їх чекає у найближчі 5 чи 3 роки. Президент пропонує розглядати такі далекоглядні періоди. Ми обрали період 3 роки. Така робота не є популістською, вона є нормальною, аби підбивати підсумки і організовувати роботу на майбутнє», – зазначив губернатор.

Голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев зауважив, що Луцький район є флагманом Волинської області і в промисловому виробництві, і в сільськогосподарському, адже велика частка валового внутрішнього продукту припадає на наш район.

«Волинські підприємства-лідери розміщенні у Луцькому районі – «Modern-Expo», «Кромберг енд Шуберт» та ПрАТ «Волиньхолдинг», середня заробітня плата в яких складає більше 10 тисяч гривень. ВВП усіх підприємств району – майже 5 мільйонів гривень, це 20% від всієї Волинської області»,  — розповів Яковлев.

Голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев
Голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев

Він додав, що на території Луцького району працює 23 промислових підприємства. Дуже потужним район є в галузі сільського господарства (75 підприємств). Також зареєстровано 57 фермерських господарств.

Голова Луцької РДА зазначив, що загальне виробництво на цих підприємствах складає більше 200 мільйонів гривень.

«Достатньо непогано працюють і сільськогосподарські кооперативи. Наприклад, підприємство «Волинська картопля» створене в цьому році і вже добре зарекомендувало себе на ринку», — сказав Яковлев.

Одним із найпотужніших проектів, який працював у 2014-2018 роках, він назвав державну субвенцію на підтримку економічного розвитку в регіонах. За його словами, Луцький район за цей період реалізував 37 проектів.

«Їхні бюджети були достатньо серйозними. У 2015 році ми залучили 1,5 мільйона гривень, у 2016 – близько 6 мільйонів гривень, а в 2017 – близько 10 мільйонів гривень. Наразі вони теж працюють і  вже реалізовані на 6,6 мільйона гривень. Це проекти і в сфері ЖКГ,  і в сфері інфраструктури, і в сфері будівництва, освіти, охорони здоров’я», — наголосив Яковлев.

Також він зауважив, що наразі Луцький район є одним із лідерів по створенню ОТГ, яких вже є 6: Смолигівська, Княгининівська, Заборольська, Боратинська, Городищенська, Торчинська.

«Однієї зі стратегій – допрацювання створення громад у Луцькому районі та забезпечити його покриттям ОТГ, але щоб вони були самодостатніми», — каже голова райдержадміністрації.

Необ’єднаними залишається 7 сільських рад. Тому, як зауважив Тарас Яковлев, у районі планують створити стратегію, аби до кінця 2020 року завершити об’єднання ОТГ.

До слова, як розповіла начальниця фінансового управління Луцької РДА Леся Бусель, на 1 грудня 2018 року районний бюджет виконаний на 103,9%, сільські бюджети – 110,1%, бюджет Торчинської селищної ради – 111,8.

Опісля досвідом роботи після створення ОТГ поділилася заступниця голови Смолигівської ОТГ Інна Слободюк, а також про роботу в Піддубцях розповів голова розповів Борис Горбатюк.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39