Другий день фестивалю Jazz Bez у Луцьку

16 Грудня 2018, 17:46
другий день фестивалю Jazz  Bezz 3610
другий день фестивалю Jazz Bezz

Музика у поєднанні із літературою та виступ від легенди світового джазу, який вийшов на сцену в українській вишиванці та назвався «чорним українцем», – таким був другий день фестивалю «Jazz Bez».

Колективи виступали вчора, 15 грудня, на сцені театру ляльок, – пише ВолиньOnline.

Першим на сцену вийшов джазовий міжнародний проект «Spiritual Leftovers feat. Manu Domergue», який презентував матеріал до свого першого альбому. Це міжнародний проект, який створили спільно Радек Новіцкі (Radek Nowicki, Польща) i Ману Домерґ (Manu Domergue, Франція). Двоє музикантів багато разів брали участь у мультикультурній події «Voicingers» у м. Жори (Польща), де вони познайомилися з видатними українськими музикантами Анастасією Литвинюк, яка сама родом із Волині, та Ігорем Гнидиним. Саме там і народилася ідея створення проекту та відбувся перший спільний концерт джазменів

Колектив на фестивалі зіграв музику, інспіровану книгою Італо Кальвіно «Невидимі Міста». Перед тим, як зіграти композиції, музиканти зачитували фрагменти із книги одночасно українською, французькою та польською мовою.

«Він пройшов через багато інших міст. У кожному з них люди давали йому зрозуміти, що він був камінцем у їхньому взутті», – звучало одночасно трьома мовами під звуки контрабасу.

Далі на сцену вийшов «Silhouette and Vinx» (США – Угорщина). Легенда світового джазу, Vinx якраз 15 грудня відзначав свій день народження. Він виступав в українській вишиванці, яку йому подарували та називав себе «чорним українцем».

Vinx – один із найбільш обдарованих вокалістів-імпровізаторів сучасності. Один перелік його колаборацій викликає захоплення – Sting, Stevie Wonder, B.B. King, Herbie Hancock, Cassandra Wilson, Lou Reed, Kenny G, Sheryl Crow, Taj Mahal, Zap Mama і цей перелік можна продовжувати.

Складні багатошарові мелодії, унікальний тембр і барабан, витримана суміш джазу, фанку, bossa nova та блюзу – саме така музика звучала від колективу.

Vinx також виконував композиції разом із Русланою Моклицею, однією із організаторок фестивалю, імпровізуючи. Виконавець сказав, що саме в Україні найгарніші жінки у світі та пожартував, що тому ми не хочемо туризму, аби зберегти жінок для себе. 

У перерві між виступами відвідувачі мали змогу допомогти лучанці Мар’яні Пархом’юк, яка зараз проходить лікування у Мінську – щоб долучитися до благодійності гості купували шкарпетки із оригінальним узором. Кошти із продажу цих шкарпеток підуть на її лікування.

Сьогодні, 16 грудня, третій завершальний день фестивалю і на сцені сьогодні будуть виступати «Aleksandra Kutrzepa Quartet» (Польща) та «Art Ovrutski New York Quartet feat. Benny Benack» (США).

Фестиваль у Луцьку відбувається за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку, «Music Norway», компанії «Kromberg&Schubert» та Луцької міської ради.

Читайте також: Як у Луцьку пройшов перший день «Jazz Bez»





















Коментарі
16 Грудня 2018, 20:38
Яка ж то богема коли у піст в період війни фестивалі закатує?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром