У луцькому музеї показують унікальні прапори

21 Серпня 2015, 09:33
1585

У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Український прапор – символ волі й боротьби».

Найстарішим експонатом на виставці є червоно-чорний бойовий прапор УПА. Незважаючи на те, що прапору більш як 70 років, він знаходиться в ідеальному стані, пишуть на сайті музею.

Зшите із клаптиків червоно-чорне полотнище було бойовим прапором однієї із сотень на Волині. Зв’язкова заховала прапор у скляну банку і закопала. А вже за незалежної України прапор дістали і в 2006 році передали в фонди Волинського краєзнавчого музею.

 Наступним експонатом, який вже не зберіг свій початковий вигляд, став синьо-жовтий прапор, що піднімали на одну із будівель Луцька на початку 1990-х років. Його підпалили. Представники Народного Руху України передали стяг у музей, аби зберегти для нащадків історію творення незалежної України.

Найбільшу частину виставки займають прапори, що пройшли Революцію гідності. Це знамена луцьких протестувальників із євросимволікою, яка за кольорами схожа на українську.

Але найбільшу цінність представляють прапори, що пройшли крізь вогонь Майдану у прямому сенсі. Це і прапор з «київської йолки», який був знятий в останній день існування Майдану та наметового містечка.

Є один прапор, який із Майдану був завезений у зону відчуження в Чорнобилі і був у сім’ї, яка лишилася там жити.

Також на виставці є прапор, що який подаровала  Четверта сотня Самооборони Майдану, де синій колір знаходиться внизу, а зверху – жовтий.
 
 Цінним експонатом є прапор подарований добровольцями батальйону «Айдар», де вони поставили свої підписи.







 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром