Розповіли, де в Луцьку та районі можна купити ялинку на Новий Рік

13 Грудня 2018, 14:12
Ялинки у Гаразджі 5844
Ялинки у Гаразджі

Лучани та жителі Волинської області можуть самі обрати ялинку, яка їм найбільше сподобалася.

Великий асортимент вибору пропонують у ДП «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр», що у Гаразджі, та у Новозборишівському лісництві ДП «Горохівське ЛМГ».

ДП «ВОЛИНСЬКИЙ ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-НАСІННЄВИЙ ЦЕНТР»

Тут лучани теж можуть обрати головну красуню новорічних свят. У Центрі є величезний асортимент: ялина звичайна, колюча, з голубою або зеленою формою, ялиця біла, одноколірна, ялина канадська форма конічна, сосна звичайна та кримська.

Деревця продають різних величин: від 20 сантиметрів до 20 метрів.

За словами директорки державного підприємства Тетяни Неводнічик, попитом користуються ялинки, які висаджені у контейнерах. Їхня ціна залежить і від виду, і від висоти.

директорка державного підприємства Тетяна Неводнічик
директорка державного підприємства Тетяна Неводнічик

Ялина звичайна висотою 1 метр вартує на підприємстві 150-200 гривень, ялина колюча – від 350 гривень, ялиця – 350 гривень, а в контейнері – 1200 гривень.

Як зауважила директорка, в цьому році люди почали дуже рано купувати новорічні ялинки в контейнерах, яких у цьому році планують продати 500 штук.

НОВО-ЗБОРИШІВСЬКЕ ЛІСНИЦТВО

Як розповів директор лісомисливського господарства Володимир Супрун, на плантації, площею 1 гектар висаджують 4,5 – 5 тисяч саджанців, які реалізовують через 5-6 років. Цю плантацію почали засаджувати у 2015 році, є ще й частина території, яку засадили у 2014 році.

Володимир Супрун додав, що також вони продають й деревця, які вирощують у горщиках. Посадковий матеріал лісгосп бере у селекційно-насінневому центрі, що в Гаразджі.

«Спочатку тут ми збираємо шишки та веземо їх у Ківерцівський лісгосп на шишкосушарку, після чого їх передають в Гаразджу, де вони висіваються, а після цього вже беремо насіння», — розповідає Супрун.

директор лісомисливського господарства Володимир Супрун
директор лісомисливського господарства Володимир Супрун

Чоловік додає, що браконьєрів стало менше, бо зараз легше купити ялинку, адже вона коштує від 60 гривень, а штраф за крадену – орієнтовно 900 гривень.

На сьогодні лісгосп продав більше 2 тисяч ялинок.

Ще одну плантацію цього ж лісництва створили ще у 2012 році, площею 1 гектар.

За словами лісничого Миколи Романюка,  найбільш «ходові» деревця від 1,2 до 2 метрів. Метр ялинки тут коштує 65 гривень, два метри – 85 гривень.

Він зауважив, що ціна на ялинки й сосни однакова, проте все залежить від висоти та діаметру стовпа. Наразі за новорічними деревами до них приїжджають не лише волиняни, а й з півдня та сходу України.

До слова, усі деревця, які реалізовуються, у лісгоспі прочіповані (за чіпами відомо, де виростили ялинку), адже тоді можна бути певним, що вона вирублена не браконьєрами.


Ново-Зборишівське лісництво
Ново-Зборишівське лісництво







Чіпи
Чіпи

Чіпування
Чіпування







Волинський лісовий селекційно-насінневий центр
Волинський лісовий селекційно-насінневий центр














Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024