Правила життя луцьких псів

20 Серпня 2015, 16:27
5905

Що дозволено і що заборонено домашнім тваринам у Луцьку.

Серед українських законів є цікавий нормативний акт, який визначає правила співжиття із домашніми улюбленцями. Документ має назву «Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах» і був розроблений ще у 1980 році, пише Комунальний патруль.

Рішенням Луцької міської ради 2008 року затверджено власні «Правила утримання тварин у місті Луцьку», проте за ієрархією нормативно-правових документів вони підпорядковуються актам вищих владних органів.

Отож, урядові «Правила...» передбачають, що їх дотримуватися мають не лише громадяни, які тримають вдома тварин, а й підприємства, установи на організації, що мають чотирилапих утриманців. Вони «зобов’язані суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил їх тримання за умови обов’язкового забезпечення безпеки людей».

Собак та котів – не більш як одну одиницю – дозволяється тримати в квартирах, де проживає одна сім’я, та в приватних будинках. У квартирах, де проживає кілька сімей (до речі, мама-тато і син-невістка – це за законом дві сім’ї), допускається проживання вусо-лапо-хвостів лише за згоди всіх жильців квартири. При цьому в багатоповерхівках не дозволяється тримати собак і котів у місцях загального користування (коридори, сходові майданчики, горище, підвал тощо).

Дозволяється також тримати тварин у так званому «вільному вигулі», проте територія має бути добре огородженою та ізольованою. На підприємствах собак дозволяється тримати в обладнаних приміщеннях або на прив’язі, для дослідних цілей – у вольєрах чи в розплідниках.

У документі також прописано, яких тварин дозволяється тримати без повідків та намордників. Це собаки при оперативному використанні спеціальними організаціями, собаки спеціального призначення, а також собаки під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

«Правила…» чітко визначають обов’язки власників домашніх тварин щодо реєстрації улюбленців («прописують» тварин «жеки»), щорічного огляду та інших правил співжиття із ними. Наприклад, обов’язок «не допускати, щоб собаки і коти забруднювали квартири, сходові майданчики та інші місця загального користування в будинках, дворах і на вулицях; прибирати в усіх випадках екскременти тварин». Або – «здавати старих і зайвих собак та котів на пункти відлову».

Власникам дозволяється вигулювати тварин, але знову ж таки – на короткому повідку і в наморднику, щоправда, уточнюються винятки: «крім собак дрібних порід». Також дозволяється перевозити собак і котів усіма видами громадського транспорту. Проте приводити тварин у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування наступним пунктом «Правил…» суворо забороняється.

До речі, також заборонено «викидати трупи собак, котів і хижих тварин або закопувати їх у землю».
«Правила утримання тварин», прописані луцькими посадовцями, суттєво розширюють ухвалені в радянську добу норми. Наприклад, передбачено, що гуляти з тваринами може особа, доросліша за 14 років, заборонено не лише жорстоке поводження з тваринами, а й конкретно – проведення боїв, заборонено розводити породи тварин із спадково закріпленою агресивністю.

До речі, луцькі «Правила…» забороняють перевозити тварин у тролейбусах, хіба – за умови, що дрібні звірі й птахи перебуватимуть у клітці, кіт та собака – у наморднику та на короткому повідку, а також господар матиме при собі усі належні документи на тварину.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром