У Луцькому НТУ говорили про людей з інвалідністю, їх права та інклюзивну освіту

05 Грудня 2018, 15:05
тематичний захід «Ми різні – ми рівні», приурочений Міжнародному дню прав людей з інвалідністю в ЛНТУ 3121 Джерело: Олександра Містюк
тематичний захід «Ми різні – ми рівні», приурочений Міжнародному дню прав людей з інвалідністю в ЛНТУ

У Луцькому національному технічному університеті відбувся тематичний захід «Ми різні – ми рівні», приурочений Міжнародному дню прав людей з інвалідністю, який щороку відзначають 3 грудня.

Дійство організували кафедра гуманітарних наук та права і бібліотека Луцького НТУ в рамках акції «16 днів проти насильства». Дізнатися більше про проблеми людей з інвалідністю та шляхи їх вирішення прибули студенти-першокурсники спеціальностей «Соціальне забезпечення» та «Право», — повідомляють в інформаційному відділі університету.

Завідувачка кафедри гуманітарних наук та права Луцького НТУ Оксана Жук пояснила, чому важливо говорити про проблеми людей з обмеженими фізичними можливостями.

«Ми з вами і фізично, і морально можемо відстоювати свої права різними способами, відповідно маломобільні групи, в силу свого здоров’я, не мають можливості це робити. А проблем багато, та чи ми знаємо про них? Ця тема особливо актуальна для студентів наших спеціальностей. І фахівці соцзабезпечення, і юристи найчастіше зустрічатимуть на своєму шляху людей з особливими потребами, більше того – ви покликані їм допомагати. Це професія тієї категорії людей, які мають бути небайдужими, толерантними, повинні розумітися на спектрові соціальної допомоги, супроводу, патронажу, захисту, починаючи з консультації, реабілітації, адаптації. Сьогодні для людей з інвалідністю навіть досягненням є те, що вони виграли суд з аптекою, яка не дотрималася умов архітектурних норм, не збудувавши пандус», — сказала Оксана Жук.

Вона додала, що у 2016 році в Україні офіційно зареєстрували понад 2 мільйона 600 тисяч осіб з інвалідністю.

«Сьогодні таких людей стає все більше у нашій країні. Чому? У нас тривають воєнні дії на Сході, і ви знаєте скільки хлопців залишаються інвалідами, і найскладніше для них – психологічна адаптація. Я вже не говорю про халатне ставлення до питань з охорони праці, лікарські помилки та травми при народженні тощо», — зауважила завідувач кафедри.

Окрім того, присутні на заході обговорили питання термінології цієї категорії осіб. Тож, слово «інвалід» треба замінити на «людина з інвалідністю», таким чином акцентуючи увагу на особистість, а не її особливості. Формулювання «людина з обмеженими фізичними можливостями» є коректним, однак його радять уникати, адже найчастіше фізичні можливості обмежені не інвалідністю, а відсутністю відповідних умов.

Насамкінець аудиторії презентували фільм «Невидимі».





Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром