У Луцьку побував відомий фізик-публіцист

30 Листопада 2018, 18:24
Василь Шендеровський в Луцьку 2976
Василь Шендеровський в Луцьку

У Луцькому національному технічному університеті відбулася зустріч-презентація з професором, публіцистом, доктором фізико-математичних наук, провідним науковим співробітником Інституту фізики НАН України, громадським діячом – Василем Шендеровським.

Окрім того, він має й іншу сферу зацікавленості, будучи автором ряду книг, що розповідають про геніальних людей нашого краю, відомих українців, що зробили вагомий внесок до скарбниці світової науки та культури. Тож, на заході зібралося чимало студентів та викладачів, охочих особисто познайомитися з професором, — повідомили в прес-службі вишу.

Насамперед до слова запросили проректора з науково-педагогічної роботи Луцького НТУ Сергія Шимчука, який зауважив, що Василь Шендеровський – талановита людина, якою гордиться вся Україна.

«Ми раді Вас вітати у себе, Ви величина не лише української, а й світової науки. Василь Андрійович приїхав до нас з прекрасними лекціями, аби популяризувати українців, які у світі дуже відомі, але яким не приділяється достатньо уваги. Я знаю, що у пана професора є лекція «Люди, які змінили світ», де йдеться і про багатьох молодих людей, покликом та місією яких є змінити світ на краще, розвивати науку. Це і ваша задача, шановні студенти», - додав Сергій Петрович.

Подякувавши усім за вітання, Василь Шендеровський розпочав свою лекцію. Він пояснив присутнім, що сенс життя - робити добро, а найціннішою людською якістю є розум:

«Кожен повинен починати з себе і робити щось добре. Якщо людина прийшла на цей світ і нічого доброго не зробила, то в задачнику питається: а чого ти прийшов на цей світ? Тому сенс життя починається з того, аби робити добро, починаючи зі своїх батьків та близьких. А що найцінніше у людини? Розум, знання. Якщо цього немає, то, можливо, у житті поталанить, але не завдяки твоїм здібностям. Ти можеш стати багатим, але тебе не шануватимуть».

Професор пояснив, у чому велич народу і конкретних його представників.

«Кажуть, велич народу визначається не кількістю цього народу, а його великими представниками культури й духовності, на плечах яких стоїть це суспільство. Це слова Ліни Костенко. Чим більше ми знатимемо цих людей, які творили, тим більше у нас випрацьовуватиметься комплекс гідності. Ми будемо позбавлені того гріха, про яких говорив свого часу Юрій Шевельов, так би мовити, що ми принижений народ», — мовив науковець.

Окрім того, професор зауважив, що цьогоріч Національна академія наук України святкує свій 100-річний ювілей, розповівши історичну довідку про її засновників та президентів.








 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром