«Почесні громадяни міста Луцька»: хто і за що отримав звання

20 Серпня 2015, 09:10
5589

Спеціально до 930 річниці Луцька – перелік усіх почесних громадян міста.

Званням «Почесного громадянина міста Луцька» вперше нагородили у 1969 році одразу аж трьох чоловіків. З того часу 27 осіб отримали таке звання, при чому почесних громадянок у Луцьку немає.

Щоб отримати відзнаку «Почесного громадянина» потрібно зробити знати значний внесок у соціальний, економічний та культурний розвиток Луцька. Якщо ви вважаєте, що маєте такі заслуги – вам слід подати свою кандидатуру на звання з першого січня до першого липня щороку. І тоді у вас буде шанс стати почесним громадянином у День міста Луцька – саме в цей час традиційно проводиться нагородження.

Звання «Почесного громадянина Луцька» неохоче роздавали за часів Радянського союзу – протягом тих років міська Рада трудящих нагородила ним лише 11 осіб, переважна більшість яких – за заслуги під час Другої світової війни.

А за Незалежної України роздали вже аж 16 звань «Почесного громадянина».

Цього року у цей список потрапив головний поліцейський Києва – Олександр Фацевич.

Далі ви можете ознайомитися з повним списком «Почесних громадян» зі збереженою хронологією – від радянських нагороджень і до сьогодні.

1969

Єфімов Сергій Дмитрович – "за значні заслуги у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни і звільненні міста Луцька від окупантів".

Шафранюк Василь Карпович – "за заслуги в розвитку народного господарства та активну участь у громадсько-політичному житті Луцька".

Федоров Олексій Федорович – "за визначні заслуги в партизанському русі на Волині в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни". 

1971

Бринський Антон Петрович – "за визначні заслуги в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни на території Волині та активну участь у проведенні виховної роботи серед молоді міста".

Корчев Михайло Сергійович – "за визначні заслуги в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни на Волині та активну участь і громадському житті Луцька".

1979

Вашурін Петро Семенович – "за визначні заслуги в боротьбі з німецько-фашистським  загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни на території Луцька і Волинської області".

1984

Юдін Володимир Васильович – "за мужність і відвагу, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни, велику роботу по військово-патріотичному вихованню молоді, активну участь у громадському житті міста".

Бурлака Олексій Іванович – "за видатні заслуги в соціально-економічному розвитку міста, високі показники у праці, наставницьку діяльність з молодими будівельниками, активну участь у громадському житті міста".

1985

Самохвалов Дмитро Микитович – "за мужність і відвагу, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни, велику роботу по військово-патріотичному вихованню молоді, значний вклад у відбудову післявоєнного Луцька".

1987

Гаврилов Олексій Михайлович - "за мужність та відвагу, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни, велику роботу з військово-патріотичному вихованню молоді, активну участь у громадському житті міста".

Хмелевський Юрій Дмитрович - "за мужність та відвагу, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни, велику роботу з військово-патріотичному вихованню молоді, активну участь у громадському житті Луцька".

2001

Меркулов Володимир Костянтинович - "за значний особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста, активну участь у громадському житті". Він, до речі, був генеральним директором відкритого акціонерного товариства «Луцький підшипниковий завод».

Зінкевич Василь Іванович – "за визначні досягнення на ниві музичного мистецтва, вагомий особистий внесок у відродження і розвиток української культури".

2002

Кривицький Антон Федорович – "за видатний особистий внесок у соціально-економічний розвиток та розбудову міста, забезпечення успішної життєдіяльності об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення, закладів освіти та охорони здоров’я, активну громадську діяльність".

2003

Свереда Богдан Антонович - "за активну участь у становленні та розвитку місцевого самоврядування, багаторічну депутатську діяльність, спрямовану на вирішення життєвих проблем територіальної громади міста Луцька, самовіддану працю в галузі освіти, особистий творчий внесок у розвиток педагогіки, успіхи у відродженні національної школи".

Чорнуха Віктор Григорович - "за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток та розбудову міста, запровадження новітніх будівельних технологій, високий професіоналізм, самовідданість у роботі та з нагоди відзначення 12-ої річниці Незалежності України".

2006

Корсак Іван Феодосійович - "за активну участь у становленні Української держави, особистий внесок у розвиток національної журналістики, пропагування ідей місцевого самоврядування, забезпечення оперативного інформування населення міста про діяльність місцевої влади, забезпечення свободи слова".

2007

Сачук Степан Дорофійович - "за вагомий внесок у становлення української державності, запровадження нових національних основ журналістки, популяризацію ідей місцевого самоврядування, забезпечення оперативного та об’єктивного інформування громадськості міста про діяльність місцевої влади".

2008

Тимощук Анатолій Олександрович – "за вагомий внесок у становлення та розвиток українського футболу, пропаганду здорового способу життя, популяризацію спорту серед молоді, значні особисті досягнення та з нагоди вручення Кубка УЕФА 2007-2008".

2009

Мах Петро Петрович - "за активну громадянську позицію, відродження національної думки, значні здобутки у писемній творчості та публіцистиці".

Гудима Олександр Васильович - "за значний особистий внесок за розбудову України, визначні заслуги в суспільній діяльності".

2010

Слапчук Василь Дмитрович - "за активну громадянську позицію, визначний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомий творчий доробок у літературі".

Бандера Степан Андрійович – "за вагому історичну роль, значний особистий внесок, героїзм і самопожертву у національно-визвольній боротьбі, спрямованої на здобуття Україною незалежності".

2011

Струцюк Йосип Георгійович – "за активну громадянську позицію, самовіддану творчу працю, вагомий особистий внесок у літературно-мистецьке життя міста, відродження національної думки, значні здобутки у писемній творчості та публіцистиці".

2013

Бондарчук Андрій Іванович - "за багаторічну самовіддану працю, високий професіоналізм, активну громадсько-політичну діяльність в житті міста Луцька, визначний особистий внесок у розвиток національної культури, участь у становленні Української держави, створення музею Луцького Братства.

2014

Мойсей Василь Михайлович – за вагому історичну роль та суспільну значимість героїчного подвигу.

Почесні лучани мають ряд прав і пільг. 

Зокрема, і такий екзотичний пивілей "Почесному громадянину міста з боку посадових осіб місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності виявляються всі знаки уваги, що відповідають його високому званню та соціальному статусу".

Також почесному громадянину надають:

- позачерговий прийом з особистих і службових питань посадовими особами міської ради і її виконавчих органів, депутатами міської ради, керівниками установ, підприємств і організацій, що перебувають у комунальній власності;

- безкоштовний проїзд усіма видами міського транспорту (за винятком таксі) при пред’явленні посвідчення;

- почесну участь в міських урочистих заходах;

- щомісячну грошову виплату за рахунок коштів бюджету міста у розмірі 50 відсотків мінімальної заробітної плати, при досягненні пенсійного віку;

- безкоштовне медикаментозне забезпечення за рецептами лікарів;

- позачергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, які належать до комунальної власності;

- безкоштовну підписку на газету «Луцький замок».

Організація заходів, пов’язаних з похованням почесного громадянина, проводиться за рахунок коштів бюджету міста у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром