Успіхи децентралізації: досвід Княгининівської ОТГ

30 Листопада 2018, 12:43
3037

Майже два роки тому на Волині створено Княгининівську об’єднану територіальну громаду, яку вже називають маленькою Європою.

29 листопада під час засідання Ради регіонального розвитку Волинської області голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб розповіла про здобутки громади та плани на майбутнє, — повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За її словами, найбільшою гордістю ОТГ є стадіон в селі Княгининок, побудований у 2018 році, проте він не вміщає всіх охочих. Тож серед планів на 2019 рік – будівництво нових об’єктів спортивної інфраструктури в селах Рокині та Милуші.

На території громади, поблизу села Брище, розташований полігон твердих побутових відходів. Тому, аби й надалі не забруднювати навколишнє середовище, працюють над проектом будівництва сміттєпереробного заводу. Серед потенційних інвесторів – голландська фірма. Перепоною ж для створення заводу Олена Твердохліб називає недосконале екологічне законодавство, над змінами до якого нині працюють у Верховній Раді України. Окрім того, громада вже придбала для власних потреб сміттєвоз, створюють майданчики для роздільного збору сміття.

Поруч із тим, за два останні роки активно ремонтували заклади освіти та культури, що розташовані в ОТГ, а також облаштовували інфраструктуру. Нині триває перехід закладів бюджетної сфери на альтернативні види палива тощо.

Нагадаємо, що Княгинінівська ОТГ – одна з чотирьох громад України, яка брала участь в телевізійному проекті «Громада на мільйон».

«Саме завдяки участі в проекті «Громада на мільйон» вдалося підняти місцевих жителів. Пасивність, яка була в 2015 році, зневіра в житті, в цікавому розвитку громади, зникла», — каже Твердохліб.

Що ж стосується планів на 2019 рік, то серед пріоритетів – екологія та дороги, будівництво водопроводів та подальше сортування сміття. Окрім того, початок будівництва дошкільного навчального закладу в с. Зміїнець на 160 дітей, створення сільського ринку в с. Княгининок.

Глобальне завдання, яке ставить перед собою голова ОТГ, - створення нових робочих місць. Тому в перспективі – будівництво заводу по шовковій заморозці ягід на 300 працюючих та підприємства з виробництва туалетного паперу.


Довідково: Захід такого формату проводять вперше на Волині. Його ініціатором став Президент України Петро Порошенко, який під час Ради регіонального розвитку доручив представникам  регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Відтак, у Луцьку на засіданні Волинської Ради регіонального розвитку під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Савченка обговорили досягнення за останні кілька років та перспективи розвитку майбутнього області.

Коментарі
05 Грудня 2018, 17:20
Шановна Олена Олегівна!!!<br/>А чому не розвиваються Сирники???! Велике перспективне село розміщене посередині громади, новий масив із сучасними новобудовами розміщений повздовж села над ТРАСОЮ, розвивайте! робіть &quot;цукерочку&quot;! будуйте інфраструктуру (шикарна реклама Вам та громаді забезпечена!!!) Пропоную там побудувати на новому масиві стадіон, Мак Дональдс, ринок, сучасний садочок (послугами якого будуть користуватися переважно жителі громади а не міста).
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром