Крилова: ремонт покриття перетворився на історичну реконструкцію

19 Серпня 2015, 10:33
2637

Автентичну бруківку, яку знайшли під час ремонту вулиці, доповнять люками зі зображенням замку та тротуарами-вишиванками.

У середині червня вулицю почали ремонтувати. Коли працівники підприємства «Бетон Брук Сервіс» стали знімати пошкоджений асфальт, під ним виявилося історичне мощення старою польською бруківкою, пише Комунальний патруль.

Вулицю Крилова збудовали наприкінці 1930-х. Місцева інтелігенція зводила тут елітні помешкання, а ділянка була приватною, належала родинам Добровольських та Гольдшмідтів.

Як розповідають краєзнавці, першу назву вулиця дістала на честь польського письменника-реаліста Стефана Жеромського. Після приєднання Луцька до радянської України в 1939 році стала називатися Ворошилова. Під час німецької окупації з 1941 до 1944 року носила ім’я Костянтина Острозького, з 1944 року – знову Ворошилова. Сучасну назву на честь російського письменника Миколи Крилова отримала у 1957 році.

Віднайдена історична бруківка відома серед знавців давнини за назвою «шашка Трилінського», або «трилінка». Це кам’яно-бетонна плита шестикутної форми для доріг і пішохідних доріжок, спосіб виготовлення якої винайшов польський інженер комунікацій Владислав Трилінський 1933 року.

Шестикутні «трилінки», вилиті з бетону та каміння, за висоти 15 см мають вагу близько 35 кг. Завдяки відсутності довгих прямих ліній при укладанні (як при мощенні прямокутних аналогів) дорога з такої бруківки дуже надійна і довговічна.

Знахідка «трилінки» у Луцьку під час ремонтних робіт стурбувала краєзнавців та громадськість: мовляв, чи не зникне стара і дуже якісна польська бруківка у чужих «кишенях»? Проте міська влада спростувала занепокоєння простим рішенням: історичне мощення треба зберегти.

«Виявивши таку знахідку, ми мусили змінити плани, – розповів директор ТзОВ «Бетон Брук Сервіс» Сергій Стрихарчук. – Після того як здійснили повний демонтаж асфальтобетонного покриття, знімали стару плитку, чистили її. Збереглося близько 70% цієї бруківки, тому ми передбачили відступ від тротуару, який виклали новою червоною плиткою, щоб історичного покриття вистачило на всю протяжність вулиці. До речі, шестигранними плитами вкрита не вся дорога. На початку вулиці з боку Лесі Українки використано прямокутну бруківку».

Порядок укладення чотири- та шестигранних плит під час реконструкції зберегли. «Дорожню «подушку» під каменем змонтували з нових сучасних матеріалів, на неї поклали стару бруківку», – зазначив Сергій Стрихарчук.
Оригінальним доповненням до відновленого історичного покриття стали тротуари, виконані в національних мотивах у вигляді вишиванки, а також – стилізовані люки.

«Міський голова подав ідею для цієї вулиці виготовити спеціальні люки з символікою Луцька. Їхнє виготовлення замовляли в Чехії, і, без сумніву, такий елемент стане окрасою всієї нашої роботи», – каже директор «Бетон Брук Сервісу».

Будівельники обіцяють у вересні закінчити роботи з відновлення вулиці Крилова. Кажуть, що їхня ретельна праця та якісний матеріал гарантують надійність цій дорозі не на одне десятиріччя.

Примітно, що вулиць, вимощених якісною бруківкою, а поверху залитих радянським асфальтом, у Луцьку чимало.

«Не під асфальтом «трилінки» є на вулицях Братковського і Пушкіна, – розповідає краєзнавець Олександр Котис. – Шестикутниками також викладені вулиці Паркова та Грибоєдова, проте поверху за радянських часів поклали асфальт. На відрізку вулиці Кривий Вал від Богдана Хмельницького до Набережної теж було покриття з бруківки, такої ж, як і на самій вулиці Хмельницького. На вулиці Коперника бруківка під асфальтом навіть не польська, а ще царська. Навпроти друкарні є вибоїна, де «зліз» асфальт і видно цю бруківку. Можна здогадатися, що так само заасфальтована плитка на Ярощука, Бандери, Винниченка, Словацького. Але на цих вулицях встигли покласти великий шар асфальту і навряд чи хто добереться, щоб перевірити, що там під ним».

Читайте також Як виглядає давнє покриття вулиці Крилова.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром