Платне навчання у Луцьку для дітей із сіл: депутатам рекомендують зняти питання

26 Листопада 2018, 13:42
2024

У Луцьку хочуть встановити плату за надання освітніх послуг в закладах шкільної та дошкільної освіти для дітей батьків, які не проживають у місті.

Про це йшлося 26 листопада під час засідання комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Як розповіла начальниця управління освіти Зиновія Лещенко, діти мають навчатися на території, яка є найближчою за місцем проживання. Проте Лещенко зазначила, що у Луцьку навчається багато дітей з прилеглих до міста територій. Наприклад, із Княгининівської ОТГ в школах Луцька здобуваються освіту 388 дітей, з Підгайців – 301, Заборольської громади – 368. А в закладах дошкільної освіти перебуває 490 осіб.

«Оплата буде тільки за ті послуги, на які виділили кошти з міського бюджету. Кошти з державного бюджету сюди не входять. Якщо порахувати, то отримання на одну дитину в день за комунальні послуги – 21 гривня 48 копійок, на дітей позашкільної освіти – 51 гривня 20 копійок», — зазначила Зиновія Лещенко.

Вона розповіла, що рахували за один день, тому що за навчальні дні можуть бути лікарняні, відпускні тощо, а за ці дні оплата не йде. Начальниця управління освіти зауважила, що наразі більше 900 дітей стоїть на черзі в освітні заклади міста. «Ми не можемо розвантажити цю чергу», — каже вона.

До слова, ще в 2014 році була спроба укласти угоди між міською радою та ОТГ про те, щоб вони долучалися до утримання дітей в школах та садках. Проте ні сільські ради, ні ОТГ не реагують.

Наразі чиновникам дали доручення, аби дізнатися, де працюють батьки школярів з прилуцьких сіл.

«Звісно, якщо вони працюють на луцьких підприємствах і сплачують у міський бюджет податок, то їхніх дітей це питання не стосуватиметься», — каже Лещенко.

Як зазначили депутати Луцькради Павло Данильчук та Андрій Покровський, переговори потрібно переводити в громадську площину, аби й інші депутати могли поспілкуватися та спробувати переконати голів ОТГ та сільських рад.

«Приводьте тих голів ОТГ, щоб ми з ними поспілкувались і переконали, що треба підписувати договори про співпрацю і треба вимагати комунікацію.  Тому що треба, в першу чергу, використовувати всі можливі важелі впливу дипломатії перед тим, як долучатись до шантажів», – мовив Андрій Покровський.

Члени комісії проголосували «проти» рішення про введення оплати за навчання дітей з прилуцьких сіл в закладах освіти обласного центру, а також рекомендували сесії Луцькради зняти це питання з порядку денного.

Читайте також: Це порушення Конституції, — депутат про платне навчання у Луцьку для дітей із сіл

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром