Реставрація Свято-Троїцького собору завершується

22 Липня 2016, 15:21
1974

Завершується реставрація головної споруди Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору та каплички біля нього.

Про це інформує «Волинська газета».

Розпочатий кілька місяців тому ремонт древнього архітектурного комплексу на Театральному майдані за ініціативи Митрополита Луцького і Волинського УПЦ Київського патріархату Михаїла підходить до завершення. Насамперед відремонтували нижню частину фасаду собору та вхідні східці. Згодом будівельники взялися й за новозбудовану капличку, на опорах та стелі якої виникли тріщини.

І ось роботи підходять до завершення. Про їх вартість залишається тільки здогадуватися, бо під час оздоблення використали дорогий камінь. Як зазначає видання, вочевидь, що до Дня незалежності урочисто відкриють центральний вхід в собор.

Як повідомляють «Хроніки Любарта», реконструкцію собору почали проводити на початку 2016 року. Повністю розібрали вхідні сходи, розпочали роботи всередині, служби тимчасово перевели в так званий «нижній храм». На території переклали тротуарну плитку, ліквідували старі сходи, знесли литий паркан, який розташовувався вздовж алеї від брами до собору. Зовсім інший комплекс робіт провели у підземеллі монастиря бернардинів.

Як пояснили у прес-службі єпархії, фахівці Українського регіонального спеціалізованого науко-во-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація» ще в 2012 році обстежили собор, склали акт технічного стану й окреслили комплекс робіт із реконструкції. Наступного року це погодили управління культури ОДА і департамент культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України.

Після цього розробили робочий проект реконструкції, який пройшов відповідну експертизу філії державного підприємства «Спеціалізована державна експертна організація – центральна служба української державної будівельної експертизи» у Волинській області. У документі, зокрема, передбачили й облаштування соборної території. Після чергових погоджень проекту в Міністерстві культури України та ОДА Державна архітектурно-будівельна інспекція України 27 травня 2014 року видала дозвіл на виконання реставраційних робіт. В експертному звіті, який є частиною документації, зазначено, що кошторисна вартість робіт становить 18 мільйонів 559 тисяч гривень.

Коментарі
22 Липня 2016, 18:33
І це у час війни...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39