У луцькому музеї — День відкритих дверей

24 Листопада 2018, 08:59
Будівля Музею історії Луцького братства 1662
Будівля Музею історії Луцького братства

У день пам’яті св. мчн. Данила Братковського Музей історії Луцького братства влаштовує безкоштовну просвітницьку акцію.

26 листопада музей пропонує лучанам і гостям безкоштовно познайомитись з експозицію про життя і діяльність Данила Братковського та спеціальною виставкою про заходи вшанування поета Волинським краєзнавчим музеєм і його відділами, — повідомили у музеї.

Наукові коментарі – від музейного співробітника Олени Бірюліної.

Данило Богданович Братковський (30-40-і рр. XVII – 26. XI. 1702 р.) – луцький братчик, поборник православ’я, бароковий поет. Замолоду здобув ґрунтовну освіту, будував успішну кар’єру при кількох польських королях. Мав шанси задовільнитись спокійним панським життям,  однак обрав шлях боротьби, пішов проти пануючого устрою. 25 листопада 1702 р. спеціальний військовий суд Луцького повіту Волинського воєводства виніс вирок: «за збурення суспільного спокою Корони Польської засудити його милість пана Даніеля Братковського до страти – відтяти голову». На другий день, 26 листопада, при великому зібранні луцького поспольства на площі Ринок в Луцьку кат обірвав земне життя поета.

Помісним Собором Української Православної Церкви Київського Патріархату у 2013 р. волинського шляхтича Данила Братковського визнано мучеником і страстотерпцем Волинського краю та приєднано до лику місцевошанованих святих.

Адреса музею — Луцьк, вул. Йова Кондзелевича 5

Читайте також: На фесті в Луцьку показують фільми про права людини

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром