Митрополит Михаїл може стати очільником новоствореної Української Церкви, – ЗМІ

22 Листопада 2018, 11:22
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл 4484
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл – серед кандидатів на посаду очільника новоствореної Української Церкви.

Про це пише Українська правда.

Видання зазначає, що предстоятелем стане котрийсь із очільників Київського патріархату.

«Деякі російські ЗМІ писали, що очолити нову Церкву може згаданий митрополит Вінницький і Барський Симеон, якого начебто протегує сам президент Порошенко. Навіть якщо відкинути явну конспірологічність цієї тези, то змоделювати хоч якусь ситуацію, за якої абсолютна більшість, яку на соборі матиме КП, проголосує за кандидата з іншого табору, фактично неможливо», – йдеться в тексті.

Інше питання – чи буде обраний керівником чинний Київський патріарх Філарет.

Речники Московського патріархату заявляли, а деякі російські ЗМІ поширювали певні «документи» – начебто підписані предстоятелями УПЦ КП Філаретом та УАПЦ Макарієм листи до Вселенського патріарха Варфоломія.

У цих листах обидва нібито відмовляються від висування своїх кандидатур на керівника новостворюваної Церкви.

Підтвердити достовірність цих «документів» наразі неможливо. Як і спростувати. Ні київські, ні константинопольські отці нічого конкретного з цього приводу не сказали.

Однак, за даними УП, варіант, що нову Церкву очолить не патріарх Філарет, під час переговорів насправді розглядали. Якщо таке станеться, то найбільш імовірним предстоятелем самостійної Церкви джерела УП вважають нинішнього патріаршого намісника, а фактично праву руку Філарета, митрополита Епіфанія.

Хоча його кандидатура, якщо і розглядатиметься, то буде не єдиною. Адже в КП є кілька інших впливових і авторитетних владик, як, наприклад, митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Чи дійде до того, що Філарет, за прикладом біблійного Мойсея, не увійде в обітовану землю, до якої тяжко і довго вів своїх людей, вирішить, швидше за все, він сам. Поки ж патріарх лише заявив, що за будь-яких умов продовжить служіння на благо об’єднання церков та визнання новоствореної Церкви», – пише Українська правда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку літньому переселенцю врятували зір

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром