На добудову луцької школи №13 потрібен 71 мільйон гривень

22 Листопада 2018, 09:53
Старий корпус школи №13 у Луцьку 3950
Старий корпус школи №13 у Луцьку

Півтисячі учнів 72-літньої школи на Чернишевського не мають комфортних умов для навчання.

Головний корпус освітнього закладу визнаний ветхим, закрили спорзал, який суд визнав пожежно-небезпечним.

Немала делегація від батьківського колективу прибула на засідання депутатської комісії 21 листопада, щоб з’ясувати чи планує місто у бюджетні-2019 видатки на добудову 13  школи і чи взагалі її не зібралися закрити.

«Просимо запланувати у бюджеті кошти на добудову школи, адже це неприйнятна ситуація, коли у міській школі немає приміщення для занять фізкультурою. Діти займаються в куртках, в дощ і мороз. Також в окремому приміщенні розташована їдальня», - розповіла про ситуацію голова батьківської наглядової ради Наталія Гаврилова.

Батьківська делегація 13 школи
Батьківська делегація 13 школи

Натомість начальниця відділу освіти Луцькради  Зеновія Лещенко спробувала заспокоїти батьків і пояснила, що дітям заняття на вулиці корисні. Також головна освітянка запевнила, що 13 школу ніхто ніколи не збирався закривати, адже мікрорайон розвивається, а інших загальноосвітніх шкіл поблизу немає. Навпаки – уже декілька років є готовою проектно-кошторисна документація на добудову корпусу і спортзалу.

Читайте також: Чернишевського: майже півмільйона виділили на проект добудови ЗОШ №13

Начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан поінформував, що вартість будівництва складає 71,4 мільйона гривень.

«Не хочу засмучувати батьків, але якщо з держбюджету не виділять коштів, то місто саме не потягне. Ми маємо проект, але навіть не подаємо його на експертизу, оскільки ця процедура є затратною, а принципового рішення про початок будівництва досі немає. Аналогічна ситуація з дитсадком №15 на вулиці Дубнівській, де кошторисна вартість 27 мільйонів, маємо проект на будівництво спортивної зали для 27-ої школи за 32 мільйони. Так само нема спортзалу у ліцеї-інтернаті на Дубнівській», – зазначив Леонід Карабан.

Також чиновник розповів, що «заявку» на фінансування об’єкту міська рада подала у Волинську облдержадміністрацію, а та у свою чергу у Міністерство регіонального розвитку. Тепер доля 13-ої школи у руках міжвідомчої комісії, яка має вирішити коли і чи потрапить взагалі цей проект на фінсування з Державного фонду регіонального розвитку. Також Луцька міська рада листом від 14 вересня гарантувала співфінансувати добудову школи на Чернишевського,29  наступного року на суму 7,128 мільйона (тобто 10%), що передбачено умовами фінансування таких об’єктів.

Голова комісії Андрій Козюра запропонував міськраді запланувати у бюджеті Луцька свою частку і підготувати звернення до нардепів від Волині, щоб вони лобіювали виділення коштів з держбюджету. 

Під час обговорення йшлося і про те, що приміські села мали би включитися до процесу добудови, адже третина учнів – приїжджають з Княгинінської ОТГ та інших сільрад. Нагадаємо, міська рада уже робила спроби залучити до співфінансування сусідні села

Довідково: 

Частина першого корпусу загальноосвітньої школи №13, збудованого з дерева та глини, почала функціонувати ще у далекому 1946 році. Експлуатувати таку будівлю можна було протягом 40 років, натомість корпус уже більше 70 років приймає дітей у своїх стінах.

У 1997 році у ЗОШ №13 добудували другий корпус школи, Проте розрахований він був всього на 300 учнів і не передбачав спортзалу, актового залу та їдальні. Відтак, ходити на уроки фізичної культури, обідати та влаштовувати свята учні продовжували у старому корпусі, де до того ж навчалися учні молодших класів.

Ще у 2006 році Волинський філіал науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІпроектреконструкція» провів обстеження першого корпусу, зафіксував тріщини на стінах, їх відхилення від вертикалі на 3-5 сантиметрів та констатував, що стан будівлі – незадовільний. Згідно до висновків десятирічної давності конструкція підлягала знесенню, оскільки ремонтні роботи уже не мали доцільності.

Читайте детально: Ціна обіцянки: коли у місті добудують багатостраждальну ЗОШ №13

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром