У Луцьку – виставка, присвячена пам’яті чеського президента

21 Листопада 2018, 20:22
1714

На факультеті історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулась презентація виставки «Так, Масарик».

Організаторами заходу виступили Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові та Волинське обласне товариство чехів «Матіце Волинська», – повідомляють в навчальному закладі.

Учасниками заходу були Павел Пешек, Генеральний консул Чеської Республіки; Ігор Шедо, консул з питань культури та освіти; Євгенія Васильєва, голова Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська»; Анатолій Цьось, перший проректор та проректор з адміністрування та розвитку, професор; Анна Левчук, проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами, доцент.

Презентацію також відвідав Анатолій Шваб, декан факультету історії, політології та національної безпеки, професор та викладачі, студенти, історики й місцеві краєзнавці.

Експонована виставка присвячена постаті Томаша Масарика, чехословацького філософа, політичного і державного діяча, першого президент Чехословаччини (1918–1935). Як депутат австрійського парламенту Т. Масарик взяв участь у дебатах довкола польсько-українських відносин у Львові й у великій промові (25 травня 1908 року) виступив на захист прав українців.

Під час свого перебування в Україні (1917–1918) організував легіон із полонених чехів і словаків. Уклав угоду з урядом Української Народної Республіки про екстериторіальний статус легіону.

Ставши президентом Чехословаччини, Масарик підтримував діяльність українських емігрантських груп у Празі та інших містах, допоміг відкрити і забезпечив фінансовою підтримкою Український вільний університет (1921), Вищий педагогічний інститут імені Драгоманова (1923 (обидва у Празі) та Українську господарську академію у Подєбрадах (1922), Українське історично-філологічне товариство (1923).

Усі охочі можуть переглянути виставку на факультеті історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки впродовж цього тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьких школярів запрошують на безплатну підготовку до ЗНО






Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром