Лучанам розповіли, як уберегти себе від кишкових захворювань

20 Липня 2016, 12:55
3566 Джерело: modernfarmer.com

Кишкові інфекції, за статистикою, займають друге місце після гострих респіраторних вірусів, а причина цьому – неякісні продукти та халатне ставлення до гігієни.

Про це говорили в управлінні охорони здоров'я Волинської ОДА під час звіту про стан захворюваності на сезонні недуги у вівторок, 19 липня.

«У літній період підвищується захворюваність на кишкові інфекції», - акцентувала Галина Морочковська, головний позаштатний спеціаліст із інфекційних хвороб управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації.

Тому головне завдання лікарів - донести до населення принципи поводження із продуктами харчування, що швидко псуються, та попередити подібні недуги в подальшому. За останні півроку у Волинський області відбувається зниження захворюваності на 10,7%.

Однак трапляються випадки групових захворювань, збудниками яких є саме неякісні, або неналежним чином оброблені харчові продукти. Головні симптоми кишкових інфекцій: підвищена температура, загальна слабкість, болі у животі, блювота, діарея.

У 84% захворювань причиною було вживання зіпсованої їжі. До такої групи ризику належать молочні та м'ясні продукти, риба, кондитерські вироби та яйця.

Велике значення має зберігання та миття овочів, фруктів, ягід, а також особиста гігієна. За словами Галини Морочковської, всі захворювання, про які йдеться - хвороби «брудних рук». Важливе не тільки знання усіх видів інфекцій, а й зберігання власних рук у чистоті, щоб запобігати поширенню захворювань. Велике значення має також вивезення сміття в літній період, адже де воно довгий час зберігається, там з'являються збудники інфекцій.

«Необхідно до мінімуму скоротити зберігання готових страв, наприклад, салатів, до двох годин. Ще ми не обговорили купання у ставках, де є велика кількість людей, бо кожен іде зі своєю інфекцією і не зізнається», - наголосила завідувач дитячого відділення шлунково-кишкових інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Ірина Капустіна.

Групові захворювання цього сезону фіксувались в зоні відпочинку «Радість» у селі Озеро, а також у декількох дитячих садочках.

Зокрема, у дитсадку №19 було зафіксовано 15 випадків захворювання на сальмонельоз.  Із садочка №7 надійшло звернення від батьків чотирьох дітей із аналогічним діагнозом. Також декілька випадків отруєння зафіксували у 19-му дитсадку, там санстанція назвала причиною інфікування заражені бактеріями яйця, які неналежним чином зберігались.

«Якогось спалаху, чи масово хворих дітей зараз немає. Найвищу кількість захворювань маємо у весняно-зимовий період та кінець літа - осінь. Літом, як правило, масового напливу немає», - відзначає Ірина Капустіна.

До слова, на рота-вірус у червні захворіло 13 осіб, а на сальмонельоз - 87.


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024