Як у музеї Корсаків пройшла виставка-вечірка

19 Листопада 2018, 19:26
Відкриття виставки «Живописний заповідник. Версія 2018» відбулося 15 листопада 2052
Відкриття виставки «Живописний заповідник. Версія 2018» відбулося 15 листопада

Відкриття виставки «Живописний заповідник. Версія 2018» відбулося 15 листопада в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Представниця сім’ї-фундаторів музею  Леся Корсак додала, що «Живописний заповідник», який існує близько 30 років, є групою однодумців, які поставили форму, колір і структуру в основу своєї творчості. До товариства «Живописний заповідник» входить п’ятірка українських художників – Анатолій Криволап, Тіберій Сільваші, Микола Кривенко, Олександр Животков, Марко Гейко. Останній покинув цей світ у 2009.

За словами мистецтвознавиці Зої Навроцької, мистецьке об’єднання «Живописний заповідник» – це заповідник унікальних, витончених, ефемерних речей, які в наш час потрібно оберігати та захищати. Адже члени цього товариства ще у 1990-х, коли на зміну колишнім догмам в українську культуру прийшли шаблони маскультури, поставили перед собою завдання залишатись до кінця відданими принципам збереження живопису, його виражальної мови, специфічного дихання та «аромату». 

«Живописний заповідник» – це художники, які принесли славу вітчизняній художній культурі, митці, імена яких вже сьогодні записані на сторінках історії. У нашому музеї маємо щастя зустрічати двох представників товариства – Тіберія Сільваші та Анатолія Криволапа», – сказала Зоя Навроцька. 

Далі слово надали Тіберію Сільваші, який є не тільки одним із членів об’єднання, а й великим авторитетом в українській художній культурі.  Художник висловив щиру вдячність засновникам музею. За його словами, музей Корсаків – «площа, де можна побачити справді актуальні речі». До речі, саме Тіберій Сільваші зібрав до купи інших митців товариства «Живописний заповідник».


 

Наступним виступив ще один член «Живописного заповідника» Анатолій Криволап:

«У Луцьку зараз відбувається унікальна в історії України подія – відкриття та розвиток музею Корсаків. Велика подяка його засновникам.  Повірте, ні в Києві, ні в мистецькому  Львові, ні в Одесі, ні в Харкові – ні в кого немає такого музею. Декілька слів скажу про творчість нашого «Живописного заповідника». Колір – неймовірна стихія, яка може передавати все що завгодно: ідею, емоцію, психологію. Саме завдяки кольору кожен з нас зміг реалізувати себе, своє бачення.  Я бажаю вам відкрити серця назустріч нашій творчості. Потрапивши у світ кольору, не аналізуйте, а намагайтесь відчути», – висловив свої побажання Анатолій Криволап.

У виставковій залі на гостей цілих два приємних сюрпризи. Перший – чудове виконання класичної музики справжніми музикантами-професіоналами. Другий – святковий стіл з фруктами та напоями.



 

Музей Корсаків подарував людям справжню інтелігентну вечірку. До того ж, гості мали можливість поспілкуватись із художниками Анатолієм Криволапом та Тіберієм Сільваші, взяти у них автографи та разом сфотографуватись.






 

«Мабуть, ось такого масштабу виставка вперше у Луцьку. Товариство «Живописний заповідник» – це ті люди, які віднайшли справжність кольору. Справа не в домішках і відтінках, а в чистоті та гармонії. Ця «п’ятірка» має за плечима чудову реалістичну школу. Те, що зараз відбувається – дуже важливе для розвитку молоді. Юні художники мають можливість поспілкуватись з такими українськими метро, взяти у них коментар, сфотографуватись – це для них своєрідна мотивація творити. Надіємось, що в наш музей чимраз частіше приїзджатимуть та ділитимуться досвідом ось такі митці, аби згодом з’являлись нові особливі роботи молодих митців», –  висловилась Катерина Михайлюк, менеджер виставкової діяльності.

Експозиція «Живописного заповідника» діятиме цілий місяць. Усі охочі можуть завітати на художню виставку та пороздумувати про сучасне мистецтво. 











 

Тетяна БИК

Фото Юлії ФІНКОВСЬКОЇ
 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром