Програма мінімум — щоб шахту хоча б не затопило: Олександр Савченко зустрівся з гірниками у Луцьку

19 Листопада 2018, 13:24
1624

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко зустрівся із гірниками Нововолинської шахти №10, які просили сприяти виділенню грошей на зарплати та добудову шахти.

Зустріч очільника області та ініціативної групи шахтарів відбулась у Луцьку у понеділок, 19 листопада.

Нагадаємо, 7 листопада до Луцька приїхали шахтарі Нововолинської шахти №10 та вимагали від адміністрації сприяти виплаті заробітних плат та збільшення фінансування на добудову шахти.

«Зараз важко сказати, скільки коштів треба на добудову шахти. Але фінанси точно потрібні, щоб тримати її в експлуатаційному стані. Наша програма мінімум – щоб шахту не затопило», — наголошує Савченко.

До того ж, за словами чиновника, будівництвом шахти займаються львів’яни. Тому він не має важелів впливу на дирекцію.

Також Олександр Савченко вважає, що потрібно створити експертну групу та працювати над створенням документів, які покажуть реальний стан шахти та скільки ще коштів потрібно вкласти на її добудову.

 «Я не знайшов відповіді на одне: чи є там ще вугілля? Бо частина закладена на Волині, а частина знаходиться на території Польщі. Якщо я отримаю відповідь, то мав би більше аргументів, щоб добиватись добудови цієї шахти», — зазначив Савченко.

Читати також: У Луцьку страйкували шахтарі та вимагали віддати зарплати

Натомість гірники стверджують: є технічна документація, яка підтверджує, що у родовищі наявні 40 мільйонів тонн породи.

За словами шахтарів, експлуатаційна готовність шахти наразі становить 67% . Для того, аби повністю добудувати шахту на дві лави потрібно понад 2 мільярди гривень. Водночас, щоб запустити хоча б одну лаву необхідно майже 1,5 мільярди гривень, які можуть освоїти за 2 роки. Шахтарі стверджують: такий проект окупується за 4,5 роки. До того ж, зростає інвестиційна привабливість шахти.

«Наступного року очікуємо вибори до Верховної Ради, після цього, теоретично, може бути зміна уряду. Відповідно, хто на сьогодні візьме на себе зобов’язання давати такі кошти на два роки?» — сказав Савченко.

Водночас, очільник області пообіцяв продовжити співпрацю з шахтарями, написати відповідні листи у профільне міністерство та відстоювати їхні інтереси.

Важливим питанням на зустрічі стала заборгованість заробітних плат шахтарям. Зокрема, їм досі не повернули кошти за останні три місяці. До того ж, за словами гірників, 25 мільйонів гривень, які вже закладені до бюджету на 2019 рік, не вистачатиме.

«Коштів однозначно мало. Тому ми написали багато листів нашим волинським депутатам, аби вони підтримали збільшення фінансування шахтарям», — зазначив Олександр Савченко.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром