Бойченко не намагається сподобатися читачеві: чернівецький письменник привіз до Луцька нову книгу

18 Листопада 2018, 13:12
2554

У Луцьку в рамках Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» письменник з Чернівців Олександр Бойченко вперше презентував нову збірку есеїв «Країна за Збручем».

Як зазначив модератор заходу, відомий український письменник Андрій Любка, цю книгу Бойченко ще не презентував навіть у Чернівцях.

«На мій погляд Олександр Бойченко якраз є уособленням того, що текст, який можна й треба вважати публіцистичним, є навіть оповіданням. Це означає, що Олександр Бойченко – добрий симулянт, який для різних видань симулює написання публіцистики, а насправді друкує там оповідання», — жартує Андрій Любка.

Олександр Бойченко розповів, що він надіється, що книгу купуватимуть ті, хто буде шукати сепаратистські мотиви, думаючи, що письменник наскандалив у ній. Проте автор розповів, що в книзі насправді менше, ніж у попередньої, теми Донбасу, війни й так далі.

«Хто візьме до рук книгу, побачить, що зовсім не про це йдеться, а йдеться про просту річ. У ній є два розділи. Перший – текст, який друкувався на Збручі, другий – який друкувався у країні. Надіюсь, що східняки купуватимуть її, думаючи про країну за Збручем з їхнього боку, а західняки, думаючи про їх. І так всі примірники розлетяться, як гарячі пиріжки», — сміється Бойченко.

Любка зауважив, що Бойченко не намагається сподобатися читачеві й не намагається дати йому однозначної відповіді чи тези. Його тексти спрямовані на те, щоб людина думала, а не переконувалася виключно у правильності суджень автора книги.

«Є така гра – «хороший і поганий коп», яка полягає в тому, що  треба людей спочатку налякати чи розчарувати. Думаю, першою фазою своєї розмови ми вже розохотили всіх купувати цю книгу. Тепер на фоні такого низького старту ми можемо їх почати зачаровувати. Давай, почитай», — сказав Любка, після чого Олександр Бойченко зачитав кілька есеїв.


Довідково: Чому Країна за Збручем? Тому що новелістичні есеї та есеїстичні новели, з яких ця збірка складається, впродовж двох останніх років планомірно – тобто відразу з думкою про майбутню книжкову композицію – писалися для сайту zbruc.eu і журналу Країна. За решту потенційних читацьких асоціацій, конотацій та аберацій автор відповідальності не несе.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром