Лучани стають донорами, щоб отримати відгул

17 Серпня 2015, 18:00
1883

Найчастіше лучани здають кров близьким, які потребують донорства, а також пораненим бійцям АТО та хворим дітям.

Щоб стати донором крові, потрібно мати вік від 18 до 60 років і важити не менш ніж 50 кілограмів.

«Донорами в Луцьку  найчастіше стають  люди віком від 20-40 років. Кожен донор має здати 400-450 мл крові. Раніше можна було і меншу дозу, але зараз введена така норма. Лише донорам, які важать менш як 50 кілограм, встановлена кількість можливої здачі 200-250 мл. Також в нас є апарат – плазмофарез, який відділяє тромбомасу від цільної крові, тому що деяким хворим потрібні компоненти крові: плазма, тромбоцити, лейкоцити та гранулоцити», – розповідає заступник головного лікаря Волинської обласної станції переливання крові Леонід Матвійчук.

Перед здачею крові не можна вживати ліки, які містять анальгін та аспірин. Заборонено вживати алкоголь за 48 годин до здачі крові. За вечерею в переддень не можна їсти жирних, смажених, молочних продуктів та яєць. Потрібно пити багато рідини. Після здачі крові треба відпочити 10 хвилин.

Кожен донор, який здав кров, отримує талон на харчування (на 30 гривень). Поїсти можна в кафе «Моменто» на Київському майдані.

А ще можна отримати довідку про здачу крові.

«Така довідка дає відгул на роботі або в навчальному закладі. Тому багато молодих донорів користуються цією пільгою і прогулюють роботу або навчання», – каже Леонід Матвійчук.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром