Олександр Савченко: Виборам у волинських ОТГ бути

15 Листопада 2018, 11:42
1527

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко заявив, що підпише усі документи необхідні для запуску виборів у об’єднаних територіальних громадах.

Про це йшлося у четвер, 15 листопада, під час брифінгу голови облдержадміністрації з сільськими головами щодо реалізації рішення Окружного адміністративного суду міста Києва в частині виборів в ОТГ.

Як зазначив голова ОДА, на останньому засіданні ради регіонального розвитку активно обговорювалось питання децентралізації в Україні. Президент Петро Порошенко наголосив, що у 2019 році повинен остаточно затвердитись план децентралізації, тобто сформуватись карта усіх ОТГ.

«Якщо цього не вдасться зробити у 2019 році, то вже у 2020-му приймуть рішення про фіналізацію процесу децентралізації. Тобто це питання вирішуватимуть замість сільських голів і громадян», — зазначив Савченко.

А також додав: до Конституції хочуть внести зміни, які закріплять безповоротність процесу децентралізації.

Потому присутні обговорили питання щодо рішення Окружного адміністративного суду щодо виборів у п’яти Волинських ОТГ.

Нагадаємо, нардеп Артем Вітко подав судовий позов до окружного адміністративного суду у якому зазначив про прорушення при формуванні ОТГ. 2 листопада суд ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову депутата шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання до вирішення спору. Такий захід суду безпосередньо стосується 34 ОТГ, в яких перші місцеві вибори призначені на 23 грудня 2018 року і розпочався виборчий процес.

На Волині рішення стосується п’яти рад: Гуто-Боровенської сільської ради Камінь-Каширського району, Тростянецької сільської ради Ківерцівського району, Ківерцівської міської ради, Привітненської сільської ради Локачинського району, Гіркополонківської сільської ради Луцького району.

Як зазначив начальник юридичного управління ОДА Віталій Потапенко, суд відмінив рішення цих сільських рад про добровільне об’єднання в ОТГ.

Окрім цього юрист зазначив, що в законодавстві не прописано, як діяти сільрадам у такій ситуації. Проте юридичну допомогу вирішила надати Асоціація об’єднаних територіальних громад з Києва.

Зрештою, Олександр Савченко заявив, що визнає рішення суду, проте виборчий процес судом не зупинений, а гроші на проведення виборів наявні.

«Ми не бачимо передумов, принаймні на Волині, що можуть бути якісь інші рішення. Тому я офіційно повідомляю, що поставлю підписи на всіх необхідних документах, які розпочинають виборчий процес на території Волинської області», — сказав Олександр Савченко.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024