«Вільна бібліотека»: де у Луцьку безплатно можна читати найцікавіші книги

14 Листопада 2018, 10:36
«Відкрита бібліотека» в Луцьку 6766
«Відкрита бібліотека» в Луцьку

У Луцьку в коворкінгу «Passage Interdit» тепер кожен охочий може безкоштовно читати книги.

13 листопада у Центрі провели фотоакцію (фотограф — Макс Тарківський), в такий спосіб зробивши промоцію до проекту «Вільна бібліотека».

Під час фотоакції
Під час фотоакції

«Passage Interdit» закуповуватиме важкодоступні книжки, тобто книжки іншими мовами, занадто дорогі, або ті, які не продаються в Україні. Ви зможете приходити сюди й безкоштовно читати ті, які вам сподобаються», — розповіла директорка мистецького об’єднання «СтендаЛь» Елла Яцута.

Директорка мистецького об’єднання «СтендаЛь» Елла Яцута
Директорка мистецького об’єднання «СтендаЛь» Елла Яцута

Єдиною умовою є те, що книги не можна виносити за межі «Passage Interdit».

Якщо ж у вас є бажання прочитати якусь книгу, проте ви не можете її купити чи віднайти, то пишіть на сторінці у Facebook організаторам, і ваше бажання врахують.

«Я сама дуже люблю книжки, люблю їх запах. Вони позитивно вплинули на моє життя, адже розвинули образне бачення. Але є стількитих, які я не можу собі дозволити. Впевнена, не тільки я маю такі бажання», — розповіла керівниця проекту «Passage Interdit» Ірина Хеплер.

Керівниця проекту «Passage Interdit» Ірина Хеплер
Керівниця проекту «Passage Interdit» Ірина Хеплер

Вона зауважила, що реалізація проекту стала можливою завдяки співпраці з МО «СтендаЛь».

До слова, тут ви знайдете не лише художню літературу, а й книжки дитячі, з психології, дизайну, фотографії, медицини, бізнесу, історії, світову літературу.

Авторка ідеї «Вільної бібліотеки» Ірина Хеплер поділилася, що тут буде максимально різнобарвна література, яка могла б згрупувати велику кількість людей.

«В мене є ще така задумка: бере людина почитати книжку, і їй дають вкладку, на якій вона має написати, як з нею можна зв’язатися. Це ми робимо для того, щоб читачі з однаковими вподобаннями могли між собою спілкуватися. Книжки стануть каменем спотикання людей», — розповідає Ірина.

Елла Яцута додала, що наразі вони закентували на фантастиці, адже нарешті люди почали усвідомлювати, що це не легкий жанр, а він розвиває мислення.

На першу закупівлі книжок витратили 8066 гривень, а далі розтрати залежатимуть від потреб відвідувачів. Найдорожчою серед цих книжок є «decommunized: ukrainian soviet mosaics» Євгена Нікіфорова за 1200 гривень.

«Ми не бралися за спеціалізовану професійну літературу, оскільки якраз тут маємо орієнтуватися, що потребують люди. Оскільки лікарі, дизайнери самі краще знають, яка література їм потрібна, ми не можемо їм нав’язувати якусь книжку», — каже Яцута.

Серед присутніх на фото акції були студенти, журналісти, письменники та громадські діячі.

«Будь-яка мотивація до читання – хороша мотивація. Такі проекти показують, що читати – це круто. Дуже хороша ідея, бо коли ти не можеш придбати книгу, яку хочеш, ти знаєш, що в Луцьку в такому затишному місці ти можеш відкрити ті чарівні сторінки», — розповіла авторка роману-фентезі «Айхо» Ореста Осійчук.

Авторка роману-фентезі «Айхо» Ореста Осійчук
Авторка роману-фентезі «Айхо» Ореста Осійчук










 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром