Луценко в Луцьку призначив нового керівника прокуратури

16 Липня 2016, 14:43
1842

16 липня у Луцьку побував генеральний прокурор України Юрій Луценко. Він представляв нового керівника прокуратури Волинської області.

Раніше візит Луценка планували на 15-е. Однак графік змінився, бо в цей день він представляв прокурора Рівненської області, пише ВАР.

На Волинь Луценко вирішив перевести з Генеральної прокуратури старшого слідчого з особливо важливих справ Максима Киричука, результати якого, за словами генпрокурора, перевірятимуть у вересні.

Під час представлення та прес-конференції Луценко був багатослівний, а часом і емоційний.

Як і в Рівному, він покритикував апарат обласної прокуратури за участь в корупційних схемах. Щоправда прізвищ не називав.

Також Луценко висловив думку, що з чотирьох заступників нового прокурора щонайменше два має бути з Волині. А пізніше розповів, що екс-начальник міліції області Віктор Швидкий може зайняти посаду першого заступника прокурора.

До того ж він закликав чинних заступників писати заяви на звільнення. Та додав, що поки не хоче називати прізвища усіх, хто, на його думку, повинен звільнитися з прокуратури Волині.

З-поміж проблем регіону Луценко виділив «бурштинову хворобу». Мовляв, на Рівненщині проблема бурштину запущена, а на Волині – на першій стадії, бо тут видобуток почався пізніше.

«Завдання перше: припинити кришування правоохоронними і державними органами незаконного видобутку бурштину. Звертаю увагу – хапати помпи немає ніякого сенсу. Скільки б не вилучали помп, стільки і буде нових. У цих людей немає іншого заробітку. Верховна Рада і Кабінет міністрів мають прийняти законне рішення по видобутку бурштину. Обласна рада прийняла вже кілька рішень з цього приводу, хоча і сумнівної якості. Забудьте про бурштиновий бізнес для себе і дайте оцінку тим, хто цим займається», – зазначив генпрокурор.

Також Луценко говорив про збільшення кількості особливо тяжких злочинів, у контексті чого зауважив: війною з Росією це не пояснити.

Чимало часу приділив проблемам з діяльністю нелегальних ігрових автоматів. Луценко навіть звернувся до першого заступника прокурора Волині Ігоря Мукана з заявою, що кожна «ігрова точка» нібито платить по 50 тисяч гривень за «дахування» прокуратурою. Окремо він говорив про «дахування» контрабанди та незаконних дій на митниці. Згадував і прокурора, який опікується Ковельським районом.

Щодо кадрових питань генпрокурор закликав Максима Киричука за два тижні визначитися з заступниками, а за місяць «очистити» прокуратуру Волинської області від корупціонерів.

Окрім того, як повідомили в прес-службі прокуратури Волині, звертаючись до представників військової прокуратури, генеральний прокурор зауважив, що під час розслідування провадження, фігурантами в яких є учасники АТО, правоохоронці не міряли всіх однією міркою. «Якщо хтось насправді вчинив злочин – попри геройство на фронті, – має відповідати згідно закону. Але у всіх формальних моментах, як от обрання міри запобіжного заходу – завжди треба думати про честь воїна, аби не ранити зайвий раз того, хто воював», – сказав Юрій Луценко.

Генеральний прокурор також наголосив, що незабаром усі громадяни зможуть ознайомитися із деклараціями про доходи прокурорів та результатами перевірки їх на доброчесність, які будуть розміщені на сайті як Генеральної, так і регіональної прокуратури. «Усі, хто не пройде перевірки на доброчесність – теж будуть звільнені з органів прокуратури», - підкреслив він.

Не обійшлося під час представлення і без обіцянок. «Дайте інформацію про прокурора, якщо ви знаєте, що у них є незареєстроване майно чи внесені неправдиві відомості в декларацію. І я обіцяю, що такий прокурор буде звільнений», – сказав Луценко.

Були й заяви не пов’язані з прокуратурою. Так, він повідомив, що зміниться керівник Волинської митниці, яким сьогодні є Олександр Шавлак. Нова людина навряд буде з Волині. Прізвище ймовірного керівника митниці Луценко не назвав.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром