Прості правила економії енергоресурсів для лучан

15 Липня 2016, 09:13
1818 Джерело: remontu.com.ua

Про те, як правильно поводитися з побутовими приладами та що потрібно зробити, аби зекономити, дізнались у Луцькому міському центрі зайнятості.

Для безробітних лучан Громадянська мережа ОПОРА провела черговий інформаційний семінар «Прості заходи економії енергоресурсів вдома».

Частина порад стосувалась роботи побутових пристроїв: холодильника, праски, пральної машини, пилосмока. Наприклад, купувати обладнання потрібно найвищих класів енергетичної ефективності. Відповідно до маркування, класи енергоефективності позначаються від А до G, де клас А++ означає найменше споживання електрики, а G – найбільше.

Активісти ОПОРИ акцентували на порадах, дотримуватись яких може кожен. Це дозволить зменшити споживання води, тепла та світла:

  • Закручуйте кран, коли чистите зуби. Інакше щохвилини втрачатимете близько 10 літрів води.
  • Періть речі у холодній воді, адже 90% енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів.
  • Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу.
  • Встановіть у туалеті економний зливний бачок з двома клавішами змиву. Так ви будете використовувати всього 6 або 3 літри води замість 10-12 за одне зливання.
  • За день з несправного туалетного бачка може витекти до 2 000 літрів води.
  • Якщо ваш кран протікає – ви втрачаєте до 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода – ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрівання.

Під час семінару представники ОПОРИ наголосили також на вторинному використанні сировини. Для зменшення побутових відходів сміття варто складати принаймні у два окремих контейнери: для органічних та неорганічних відходів (тобто усе, що можна переробити). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу треба викидати у спеціалізовані контейнери. Макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій варто здавати у пункти прийому вторинної сировини.

 «Ці поради допоможуть вам зекономити на комуналці у два-три рази. Одна лише заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі дозволить заощадити 75-80 % електроенергії. А користуючись пралкою у правильному режимі прання – економимо близько 30 %», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром