Шанси сучасної української музики на виживання

07 Листопада 2018, 14:19
1185

Нової музики та композиторів з кожним днем стає дедалі більше. Сьогодні музичне життя України буквально. Але чи все у ньому так добре, як здається на перший погляд?

 

Становище музики: погляд на історію

Обличчя української музики почало формуватися ще до здобуття незалежності. У той час з`являлось безліч проектів, які визначили український простір нової музики в тому вигляді, як ми знаємо його сьогодні.


 

Експерименти молодих і амбітних музикантів знаходять відгук в душах багатьох меломанів. Проте досі програми підтримки молодих виконавців залишаються утопією, а не реальністю. Групи змушені здобувати визання самотужки, пробиваючи собі дорогу потом та кров’ю. Допомагає їм в цьому сучасне радіо української музики https://ofr.fm/uk/stream/zemlya-uk/.

Розглядаючи феномен сучасної української музики, слід згадати про так звану формацію «паралельної, незалежної сцени». На ній виступають ті, котрим забракло коштів, бажання чи удачі пробитися на естраду, стати популярними виконавцями. У молодих музикантів обмаль шансів для повноцінної реалізації, тому такі проекти, як OLD FASHIONED RADIO, мають на меті змінити цю ситуацію.

Багато молодих композиторів та виконавців непокояться розширенням творчого простору, пошуком нових жестів і форм, нових сцен для своєї реалізації. Вони йдуть в перформативні та імпровізаційні практики. В їхній музиці відчутна легкість та прозорість, яких не вистачає маститим виконавцям. Новаторство та експериментальність – саме так можна описати основну тенденцію сучасної української музики. Поп-артисти співпрацюють з реперами, інді-рокерами, прихильниками електронної музики. З цього виходять досить цікаві композиції.

 

Політика в музиці

Музика, так чи інакше, пов’язана з політичними подіями в країні. Переживання музикантів знаходять відображення в чуттєвих, чесних та проникливих піснях на суспільно-громадську тематику. Святослав Вакарчук, Андрій Хливнюк – чи не кожен виконавець вважає своїм боргом висловитись на тему подій, що відбуваються в Україні.

Знаходить свій відбиток у сучасній музиці і давній фольклор. Мотиви та поетичні строфи з минулого в новому виконанні набувають свіжого та неповторного, цікавого вигляду. Чого лише варті доробки гурту «KAZKA», які переможно ввірвалися в чарти багатьох країн Європи!

 

Чи є майбутнє в української музики?

Багатоманітність жанрів української музики є свідченням того, що пісня застосовується в будь-якій сфері життя. Можна зустріти пісні з обрядово-національним характером, які пишуть оригінальні фольк-ансамблі. Сучасні виконавці намагаються відповідати сучасним світовим тенденціям. Вони тримають руку на пульсі подій, що відбуваються в Америці та Європі, переймають найкраще від всесвітньо відомих артистів, балансуючи на межі між копіюванням та самобутністю.


 

Так чи інакше, безперечним залишається один факт – в української музики є майбутнє. У неї такі ж проблеми, що й в усього українського суспільства. Якщо будуть продовжувати своє існування радіо, які даватимуть можливість українцям почути доробки талановитих співвітчизників, чимало виконавців зможуть пробитися на велику сцену.

Не секрет, що чи не найбільша проблема для гуртів – відсутність фінансування. Шанс просунути пісню на радіостанцію безкоштовно – це унікальна можливість, якою не можна нехтувати. OLD FASHIONED RADIO дарує її всім тим, хто має вдосталь таланту.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром