Обурені популістичними заявами, бійці АТО покинули засідання круглого столу

12 Липня 2016, 10:42
2225

Бійці АТО, громадські активісти, чиновники та представники ЗМІ обговорювали питання працевлаштування демобілізованих військових.

Тема вкрай резонансна, тому у понеділок, 11 липня, конференц-зала готелю «Україна» була вщент заповненою.

До обговорення запросили заступника директора департаменту соціального захисту населення Олену Комар, представника обласного центру зайнятості Світлану Корецьку, начальника кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції у Волинській області Сергія Бурмеху, начальника кадрового забезпечення управління поліції охорони у Волинській області Олександра Римарука, а замість міського голови на круглий стіл прийшов один із його заступників – Сергій Григоренко.

Засідання вступним словом відкрив координатор загальнонаціональної програми «Армія гідності» у Волинській області – Сергій Синько. Головною метою він назвав об'єднання громадських організацій задля допомоги демобілізованим бійцям. У планах – створення координаційного центру і групи активістів, яка повинна займатись пошуком атошників:

«Кожного учасника АТО завести за руку до роботодавця, - наголосив Сергій Синько.

Далі слово взяла Олена Комар і подала наступні статистичні дані: усього на території Волинської області 5524 демобілізованих бійці. З них поновили на попередньому місці роботи більше тисячі осіб, а близько трьох тисяч залишаються безробітними.

Головною проблемою посадовець назвала не тільки недостатню кількість вільних робочих місць і рівень заробітної платні, яку готові пропонувати роботодавці, а й готовність самих бійців повернутись до мирного життя в соціумі.

Сергій Григоренко прозвітував перед присутніми, що згідно рішення міської ради до кінця цього року усі сім'ї загиблих атошників отримають земельні ділянки, а бійці, які служать за контрактом, отримуватимуть одноразову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень. Також презентував високопосадовець і програму підтримки родин учасників АТО.

Відповідно до цієї програми родини військових звільняються від сплати комунальних платежів, а їхні діти матимуть право на безкоштовне харчування в навчальних закладах і можливість оздоровлення в місцевих таборах відпочинку та санаторіях. До слова, на цю програму міська рада виділила 4 300 000 грн.

Коли почали говорити про виділені суми, а також про відповідність санаторіїв та баз відпочинку стандартам якості, у дискусію активно включились уповноважені спілок бійців АТО. Зокрема, голова Володимир-Волинської спілки відзначив:

«Санаторій «Лісова пісня» не відповідає тому, щоб проводити реабілітацію. Це 80-ті роки якісь просто. Спочатку треба промоніторити ситуацію, а тоді висувати. Дуже мало представників, які б могли конкретно нам розповісти, що саме зроблено в області, які зроблені інвестиції, наскільки працює механізм підняття зарплати. Це ваші популістичні заяви, переливання з пустого в порожнє: на рахунок зарплат, на рахунок працевлаштування, які за собою не мають ніякого підгрунтя».

Після такого емоційного виступу представники спілок бійців АТО покинули залу.

Світлана Корецька перелічила можливі професії для демобілізованих: охоронці, водії, слюсарі, електромайстри. Проблема в тому, що більшість демобілізованих не погоджуються на умови, які пропонують роботодавці. Бувають і недобросовісні керівники, що в оголошеннях вказують одну суму, а платять зовсім іншу. Також Волинська область входить до п'ятірки областей із найбільшою кількістю демобілізованих бійців, що стали на облік в центр зайнятості - понад 2 тисячі осіб. 25% із них вже працевлаштувались. 

Із власною точкою зору на противагу статистиці виступив ветеран АТО Олексій:

«Проблема працевлаштування - в правовому полі. Ми всі є свідками, що більшість наших громадян працює на мінімальну зарплату. Мені цікаво, щоб все було прозоро. Я знаю, що податки йдуть на розвиток садочків, частина в ту саму армію. Але коли повертаюсь додому, я бачу, що нічого не змінилось».

На завершення слово взяв організатор засідання: «Давайте об'єднуватись, щоб бійці АТО були захищені і відчували повагу до себе».

Коментарі
12 Липня 2016, 18:16
Всі хочуть бути "заступниками міністрів",або депутатами ...але не працювати.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром