Лучани об’єдналися на захист дерев

08 Липня 2016, 11:47
1954

Жителі Луцька, які не на жарт стурбовані знищенням зелених насаджень, зібралися діяти.

Містяни створили ініціативну групу, до складу якої увійшли юристи, екологи, геологи, фахівці лісогосподарської галузі тощо. Людей об’єднує мета не дозволити міській владі нищити дерева, пише ІА Волинські новини.

Так, цього року у Луцьку за зелені насадження триває справжня «війна». Нагадаємо, минулого тижня комунальники зрізали цілком здорові дерева на вулиці Лесі Українки. Мотивували вони це тим, що має відбутися реконструкція вулиці, а для цього її треба зачистити від зелених насаджень. У дворах, які ремонтуються – також скандали. Плодові дерева, які мешканці висаджували, заради нового асфальту вирубували.

Вчора, 7 липня, у Луцьку у «вирізаному сквері» на вулиці Лесі Українки зібралося більше десятка лучан, небайдужих до проблеми кронування дерев у місті.

Голова громадської ради Волині Ігор Левчук розповів присутнім про критичні масштаби так званої «чистки» у місті. З його слів, обліку деревини у місті як такого не існує. Адже в ідеалі, кожних п’ять років повинна проводитись інвентаризація насаджень спеціальними підприємствами, з відповідними дозволами та ліцензіями, які повинні давати оцінку відновлюваної вартості, їхньому стану тощо.

«У Луцьку вже зараз прийнято рішення про зрізання 320 дерев на вулиці Данила Галицького, 150 дерев на вулиці Рівненській, 230 дерев по проспекті Волі, 17 дерев зріжуть за кінотеатром Промінь. І це лише те, що загальновідомо». – роз’яснює проблему Ігор Левчук.

Окремою темою обговорення лучан були тіньові схеми використання зрізаних дерев, гілок та пиломатеріалів. Люди переконані, що комунальне підприємство «Парки і сквери міста Луцька» не випадково заплуталось при зазначенні точної кількості зрізаної деревини при кронуванні. Зі слів лучан, деревина була вивезена на пилорами до підприємців, наближених до міської влади.

Нагадаємо, КП «Парки та сквери міста Луцька» надало інформацію, що в результаті глибокого кронування 367 дерев отримали 5,6 метра кубічних гілок (приблизно 1 вантажний автомобіль) і не пояснили цю цифру у відповіді на відповідний запит депутата міськради Ігоря Поліщука. Після звернення обранця громади в поліцію об’єм зрізаних гілок «збільшився» вдесятеро. Так, на ім’я депутата надійшла відповідь з міськвиконкому за підписом першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева. У документі вказано, що під час обрізки крон дерев подрібнили на деревну щепу 53,9 метра кубічних гілок, а не 5,6, як це інформувало комунальне підприємство.

У розмові лучани згадали також ситуацію із парком імені Лесі Українки. На думку людей, там фактично знищили орнітологічний заказник «Пташиний гай», і трапилось це саме через грубе порушення всіх вимог та норм коронування.

Зі слів Ігора Левчука, катастрофічні наслідки може мати розгорнуте наразі незаконне будівництво в зоні ландшафтної охорони історико-культурного заповідника, що на вулиці Ковельській, 17, на ділянці, що знаходиться за Інститутом мистецтв.

«То є абсолютно незаконне будівництво, яке лобіює мер Микола Романюк. Адже це зона Луцького водозабору, відповідно до генерального плану міста», ‒ розповідає Ігор Левчук.





 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром