У пошуках справжнього скарбу: у Луцьку стартували Дні польського кіно

29 Жовтня 2018, 09:07
Дні польського кіно 2506
Дні польського кіно

Переглядати новинки польського кінематографу зібралося кілька десятків лучан.

У залі кінотеатру «PremiereCity» майже не залишилося вільних місць. Лучани разом із сім'ями прийшли дивитися фільм «Трабли». Не зупинило їх навіть те, що стрічка була іноземною мовою. Дні польського кіно в Луцьку стартували у неділю, 28 жовтня. 

Дні польського кіно у Луцьку
Дні польського кіно у Луцьку

«Фестиваль організовується в Україні вже втринадцяте для того, щоб більше українських глядачів могли взагалі дізнатися про польське кіно. На жаль, польські фільми є нечастими гостями в Україні, а цей кіноринок – один з найцікавіших сьогодні. Кіно, яке відзначається різними фествалями, має вже за останні 15 років 3 «Оскари». Про це, на жаль, в Україні не відомо. Основна мета – показати українському глядачеві сучасне – за останні два роки – польське кіно», – розповідає експерт з програмної діяльності Польського інституту в Україні Віктор Собіянський.

Віктор Собіянський
Віктор Собіянський

Пригодницьку сімейну стрічку «Трабли» режисерки Марти Карвовскої показували у місті вперше. Двоє дітей, одне пограбування та старий закинутий будинок. у якому вони шукають скарб Пікассо, – не залишили байдужими нікого. Разом з героями глядачі сміялися, милувалися наївними дитячими поглядами, хвилювалися, коли герої потрапляли у халепи і сумували від байдужості і несправедливості дорослих.

Головна героїня Юлька
Головна героїня Юлька

Дівчинка волею обставин змушена жити у тітки
Дівчинка волею обставин змушена жити у тітки

Головні герої фільму – 12-річна Юлька та її ровесник Олек – намагаються самотужки розплутати серію пограбувань, що сколихнули Варшаву. Під час одного з грабежів із будинку Юльки викрали рідкісні плани будівель. На одному з планів ручкою було виведено напис П.П.. 

Дітям випаде дізнатися, що означають ці дві таємничі літери, та що ховають у собі стіни старого будинку. 

Юльку покинули дорослі
Юльку покинули дорослі

Разом з Олеком вони знайшли справжні пригоди
Разом з Олеком вони знайшли справжні пригоди

«Всі скарби вже давно знайшли», – скаже Юлька на початку стрічки авантюрному Олеку. 

«Я ніколи не чув нічого дурнішого», – впевнено відповість хлопець. 

Скарб
Скарб

«Фільм, що ми його дивилися, особливий, тому що як і в українському кінематографі, в польському не так часто з'являються фільми для сімейного перегляду. Тобто, жанри комедії, драми зазвичай дуже розповсюджені. А саме такі фільми з'являються нечасто, і ще рідше з'являються настільки якісними. Наприклад, цей фільм мав таку популярність, що його викупили, і сьогодні права на нього належать данській компанії, яка представляє його інтереси у світі. Ми отримали копію стрічки з Литви, і далі переказували її у Великобританію. Це свідчить про те, що кіно реально іде по всьому світу», – каже Віктор Собіянський. 

Світла сімейна кінокартина
Світла сімейна кінокартина

Це був перший перегляд у рамках Днів польського кіно у Луцьку. Фестиваль триватиме до кінця жовтня, і на глядачів очікують ще три кінокартини. 

29.10, 19.20 Gotowi na wszystko. Exterminator / Готові на все. Екстермінатор

30.10, 19.20 Ptaki śpiewają w Kigali / Птахи співають у Кіґалі

31.10, 19.20 Najlepszy / Найкращий

«Направду, нам дуже приємно співпрацюється у Луцьку. Є зацікавленість кінотеатру, директора особисто, є просування. Ми завжди маємо «зелене світло» на все: на дати, які ми пропонуємо, на час, який ми хочемо, на найкращі зали. І зрозуміло, що це якась спільна справа, до якої ми разом долучаємося», - каже Віктор Собіянський.

 Вартість наступних кіносеансів - 50 гривень. Квитки можна придбати у касах кінотеатру.

Читайте також: У Луцьку в «PremierCity» — Дні польського кіно.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром