На Волині хлібороби планують зібрати понад мільйон тонн зерна

07 Липня 2016, 13:23
1875 Джерело: scm.com.ua

Традиційно у липні в області розпочалися жнива. Першими на лани вийшли хлібороби Луцького району – господарств «Городище-2» і «Рать». Аграрії задоволені: перші дні жнив тішать врожайністю, яка подекуди перевищує торішню.

Загалом на Волині засіяли понад 285 тис. га зернових, що на 15 тис. га більше, ніж торік. Зерно достигло вчасно, полеглих площ майже немає. Тому хлібороби пророкують багатий урожай. Принаймні більшість господарств сподіваються на середню врожайність у 35–50 центнерів озимого ячменю з гектара, 35–45 центнерів із га озимої пшениці, 40–60 центнерів ріпаку і тритикале.

– Погода сприяє збиранню. Скажімо, вологість ячменю становить 12,8 відсотка, тобто практично стандарт. За такої погоди є підстави сподіватися, що за два тижні завершимо жнива, – каже директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

Нині на лани вийшли понад 3 тисячі зернозбиральних комбайнів, зокрема 592 – у сільськогосподарських підприємствах, 2 520 –  у господарствах населення. Поки техніка жнивує на озимій пшениці та ячмені. Після обмолоту цих культур комбайни перейдуть на поля, де посіяли овес, вику та тритикале.

1

Зібраний та обмолочений врожай доправлятимуть у засіки, далі – на переробні підприємства. Як, скажімо, ДП «Луцький КХП №2», який у жнивну пору працює цілодобово. Щодоби приймає до 2 тис. тонн збіжжя.

– Ми заново акредитували лабораторію, модернізували сушарку, що дає змогу тримати більше врожаю, – каже директор підприємства Вадим Гранюк. – Цього року будемо працювати не лише з хлібопекарськими підприємствами, але й із кількома інвестиційними компаніями. Вони купуватимуть зерно, перероблятимуть та експортуватимуть продукти переробки.

Нинішнього року аграрникам не потрібно платити за приймання зернових та олійних культур. Заодно збільшено пільговий термін зберігання врожаю, що хлібороби змогли продати свої врожаї.

До слова, в області надалі розбудовується зерно-елеваторне господарство. Воно здатне одночасно зберігати до 810 тис. тонн – практично весь волинський урожай.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром